Porcul românesc va fi exclus de pe piaţa autohtonă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 ianuarie 2009, UE va interzice comercializarea cărnii şi în România, dacă Bucureştiul nu rezolvă problema pestei Uniunea Europeană nu admite accesul pe piaţa comunitară a

De la 1 ianuarie 2009, UE va interzice comercializarea cărnii şi în România, dacă Bucureştiul nu rezolvă problema pestei

Uniunea Europeană nu admite accesul pe piaţa comunitară a preparatelor din carne de porc, dacă animalele sunt vaccinate împotriva pestei porcine. Iar România - singura ţară unde se mai practică vaccinarea antipestă - va fi considerată piaţă comunitară (şi) din acest punct de vedere, de la 1 ianuarie 2009. Astfel că, de la anul, carnea românească de porc nu va mai putea fi vândută nici în România.

În prezent, fermelor româneşti şi procesatorilor de mezeluri din ţara noastră le este interzis să exporte carne în ţările UE, tocmai pentru că, la noi, pesta porcină încă se mai tratează prin vaccinare. Din motive greu de înţeles, cu toată paguba provocată prin interzicerea exporturilor, autorităţile veterinare din România continuă tratamentul antipestă (<> e un fel de-a spune, vaccinul respectiv fiind, potrivit specialiştilor, <> ).

Mai rău e că nici fermele româneşti în care nu se practică vaccinarea antipestă nu au voie să exporte, pentru simplul motiv că... se află în România, ţară văzută extrem de prost din cauza pestei porcine. Potrivit consultanţilor din domeniul proiectelor europene, normativele în cauză sunt Regulamentele CE nr. 178/2002, 852/2004 şi 853/2004.

Pe acest fond, industriaşii din domeniul procesării cărnii de porc lansează un nou semnal de alarmă, de data aceasta mult mai grav: nici pe piaţa românească nu se vor mai putea comercializa preparate din porc vaccinat! Comunitatea europeană ne-a dat un răgaz de doi ani de la aderare, mai precis până la data de 1 ianuarie 2009, pentru a rezolva în mod radical, definitiv, problema pestei.

Mai precis, în România - ca şi în celelalte ţări membre UE - porcii infestaţi cu pestă trebuie sacrificaţi, nu vaccinaţi. Nici măcar vaccinul preventiv nu este admis. Iar dacă la vreo fermă apare un focar de pestă, întregul efectiv de porci trebuie sacrificat, iar ferma - închisă şi izolată. Aşa procedează europenii, de mai mulţi ani, şi nu sunt dispuşi să accepte pe piaţa comunitară carne de calitate îndoielnică. Românii cum vor proceda?

Procesatorii sunt îngrijoraţi, statul e indiferent

O întreagă industrie e în pericol iminent de a pierde accesul şi pe piaţa autohtonă, dar autorităţile încă nu au dat semne evidente că ar înţelege gravitatea situaţiei. "Cred că se mai pot obţine derogări, prin câteva demersuri pe lângă Comisia Europeană sau organismele europene cu profil sanitar-veterinar, însă Bucureştiul nu a întreprins nimic în acest sens.

Mi-e greu să spun ce putem face, dacă vine 1 ianuarie şi nu rezolvăm această problemă", ne-a declarat Gheorghe Caruz, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc. El avertizează că, dacă în prezent se mai pot comercializa preparate care au fost procesate la peste 70 de grade Celsius, după 1 ianuarie "nu se va mai accepta pe piaţă, pe piaţa românească, niciun fel de carne".

Reprezentanţii industriaşilor au cerut în repetate rânduri Ministerului Agriculturii să obţină o derogare de la normativele europene, în favoarea acelor crescători în ale căror ferme nu există nici pestă porcină, nici vaccinuri antipestă.

Milioane de porci trebuie sacrificaţi

Efectivul total de porcine din România este estimat la aproximativ 12 milioane de capete, din care o treime se găseşte în gospodăriile individuale ale populaţiei. Specialiştii consideră că "aici, în fermele individuale, se găseşte pericolul infestării cu pestă, dar, teoretic, nu se poate face nimic pentru eradicarea bolii".

Iar proprietarii fermelor mari "nu sunt deloc dispuşi să sacrifice animalele, în loc să le trateze", afirmă specialiştii din industria de profil. După 1 ianuarie însă, fermierii vor avea de ales între continuarea tratamentului antipestă (care înseamnă pierderea pieţei româneşti), exporturile numai în afara UE şi... închiderea fermei.

Cred că se mai pot obţine derogări de la UE, însă Bucureştiul nu a întreprins nimic în acest sens
Gheorghe Caruz, preşedintele Patronatului Cărnii de Porc

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite