Porcii trebuie tinuti inchisi pentru a nu risca sa se imbolnaveasca de pesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Taranii ramasi fara porc se pot duce la primarie pentru a solicita despagubiri si vor lua banii de la Directia Agricola Judeteana. Un porc cu febra de 42-43 grade Celsius, care nu mananca, nu bea apa

Taranii ramasi fara porc se pot duce la primarie pentru a solicita despagubiri si vor lua banii de la Directia Agricola Judeteana.
Un porc cu febra de 42-43 grade Celsius, care nu mananca, nu bea apa si nu se mai ridica este foarte probabil sa fie bolnav de pesta porcina. Acest animal va muri in 24, maximum 48 ore, cadavrul urmand a fi ars. Astfel de situatii apar in gospodariile taranilor dupa ce in 2003 s-a interzis vaccinarea. ,Cea mai sigura masura de preventie este vaccinul, dar, cum nu se poate aplica, oamenii trebuie sa limiteze circulatia porcilor. Adica animalul trebuie sa nu fie lasat sa iasa din curte, sa nu intre in contact cu alte animale, cu echipamente utilizate in cresterea porcilor infestati si nici cu oameni care au avut acces la animale bolnave. Oamenii nu sunt in pericol de imbolnavire, dar pot transmite boala", ne-a declarat Gabriel Predoi, director general la ANSV. Proprietarul porcului trebuie sa anunte medicul veterinar daca animalul se imbolnaveste, urmand ca autoritatile sa ridice cadavrul pentru analize si distrugere. In plus, trebuie ucisi toti porcii din gospodaria respectiva, dezinfectata curtea si urmarita zilnic temperatura tuturor animalelor din gospodariile vecine. Pentru a putea creste din nou un porc, gospodarul respectiv trebuie sa astepte ca autoritatile sa declare zona ca ,focar de pesta inchis". Taranul ramas fara porc poate solicita despagubiri de la stat. ,La nivelul fiecarei comune exista o comisie locala condusa de primar si care evalueaza valoarea de inlocuire a animalului sacrificat dupa ce medicul veterinar stabileste ca este vorba despre pesta porcina. Dosarul intocmit de Comisie este trimis la Directia Sanitar-Veterinara si de aici la Directia Agricola care solicita bani Ministerului Agriculturii. Fondurile de la bugetul de stat ajung la Directia Agricola si de aici direct la proprietarul care trebuie despagubit. Astfel, gospodarul care a avut un porc ce a trebuit sacrificat se va duce la primarie pentru a cere despagubire si va primi banii de la Directia Agricola judeteana", ne-a precizat Miron Moldovan, director in Ministerul Agriculturii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite