Pondere-record a gazelor ruseşti: Companiile vor utiliza în ianuarie 49% resurse de import

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumatorii industriali vor utiliza în ianuarie 49% gaze de import, aceasta fiind prima dată când ponderea gazelor ruseşti este pe punctul de a o egala pe cea a resurselor interne. Din vară, populaţia şi companiile primesc proporţii diferite de gaze interne şi de import, pentru ca preţul pentru consumatorii casnici să nu crească.

Gazele de import costă circa 500 de dolari pe mia de metri cubi, de trei ori mai mult decât cele interne.

Potrivit unui document privind structura amestecului de gaze pentru luna ianuarie 2012, postat pe website-ul Autorităţii de Reglementare în Energie (ANRE), consumatorii casnici şi termocentralele care livrează căldură pentru populaţie vor consuma 8% gaze de import şi 92% gaze de producţie internă.

În ceea ce priveşte consumatorii industriali, aceştia vor utiliza un coş format din 49% gaze de import şi 51% resurse autohtone.

Acestea sunt cifrele aprobate de ANRE, după ce Transgaz, pe baza estimărilor companiilor din piaţă, a propus un amestec format din 51% gaze de import şi 49% de provenienţă românească pentru consumatorii industriali.

Cum s-a ajuns aici?

În vară, Guvernul a decis să separe coşurile pentru populaţie şi pentru firme, astfel încât preţul pentru populaţie să nu crească până la 1 aprilie. Firmele primesc astfel mai multe gaze de import.

„În luna noiembrie a fost o perioadă când s-a importat mai mult prin conducta Szeged-Arad, decât prin conducta de la Isaccea (care aduce gaze din Rusia), întrucât era mai ieftin. Tot atunci s-a extras din depozite mai mult decât era planificat şi astfel s-a creat un dezechilibru", au explicat, pentru „Adevărul", surse din domeniu.

În plus, în luna ianuarie se aşteaptă temperaturi destul de scăzute.

Astfel că, în prima lună a anului viitor, importurile vor fi suplimentate pentru a se acoperi necesarul de consum. Cum populaţiei nu i se pot direcţiona gazele ruseşti, pentru ca preţul să rămână acelaşi, surplusul de importuri merge către companii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite