Pomană imobiliară cu ştirea şi cu banii statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La umbra lui Relu Fenechiu, arabii dau tunuri de milioane de euro după ce cumpără ieftin şi vând mai scump Şeful Oficiului de Cadastru, condus de unul dintre oamenii liderului PNL Iaşi,

La umbra lui Relu Fenechiu, arabii dau tunuri de milioane de euro după ce cumpără ieftin şi vând mai scump

Şeful Oficiului de Cadastru, condus de unul dintre oamenii liderului PNL Iaşi, Relu Fenechiu, a dat unui prieten arab de trei ori mai mult pe o clădire dărăpănată.

Viitorul sediu al Oficiului de Cadastru Iaşi a fost cumpărat, prin licitaţie cu o singură ofertă, de la sirianul Michael Nseir, un vechi prieten şi partener al lui Fenechiu. Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a cumpărat o clădire de 1615 mp în Iaşi cu peste 2,8 milioane de euro cu TVA. Aceasta a fost achiziţionată de la firma Moldoplast, patronată de omul de afaceri Michael Nseir.

El a reuşit să-şi acopere astfel, aproape în întregime, investiţia făcută în urma privatizării fabricii ieşene.

"Imobilul a fost luat prin licitaţie, unde s-a primit o singură ofertă. Aici va fi noul sediu. Cel în care funcţionăm acum, în chirie, este mai vechi de 60 de ani şi nu sunt condiţii pentru a ne desfăşura activitatea", ne-a declarat liberalul Mugur Cozmanciuc, şeful Oficiului de Cadastru Iaşi. Afacerea a fost parafată sub tutela unor lideri PNL, precum deputatul Relu Fenechiu şi ministrul de Interne, Cristian David, care are în subordine ANCPI.

De trei ori mai scump decât un sediu nou

Viitorul sediu este tot o clădire veche, ridicată în urmă cu 40 de ani. Preţul a fost cu mult mai mare decât cel practicat pe piaţa imobiliară pentru un imobil nou. Scăzând aproximativ 200.000 de euro, valoarea maximă a terenului de 655 mp aferent construcţiei, rezultă că statul a plătit peste 1.640 de euro pe metru pătrat.

"O clădire nouă de birouri, ridicată de la zero, cu dotări de lux, instalaţii sanitare moderne, reţea de internet şi lifturi ajunge la maximum 1.500 de euro metrul pătrat", explică Neculai Ciulu, patronul unei firme ieşene de construcţii.

Unii specialişti în domeniu cred că la această sumă se putea construi fără probleme un imobil nou. "Pentru maximum 1.600 de euro metrul pătrat, se poate ridica o clădire de birouri ultramodernă, făcută exclusiv cu materiale de construcţii de ultimă generaţie", este de părere şi Sorin Ionescu, patronul altei firme specializate din Iaşi.

Privatizare acoperită dintr-o clădire

Reprezentanţii Oficiului de Cadastru susţin totuşi că 2,8 milioane de euro este preţul corect. "Până acum au fost făcute două evaluări care au urmărit un raport asupra preţului şi care au stabilit că suma cheltuită de noi este una bună", ne-a declarat Cozmanciuc.

Acesta a recunoscut însă că trebuie să mai investească alţi bani în reamenajarea viitorului sediu al instituţiei. Şi şeful său de partid, Relu Fenechiu, crede că tranzacţia a fost avantajoasă, motivând că "în oraş nu se găsesc acum clădiri sub 1.700-2.000 de euro metrul pătrat".

Curios este că imobilul cumpărat de Oficiul de Cadastru a aparţinut statului până la finele anului 2005, fiind sediul administrativ al fostei fabrici de mase plastice.

Societatea Moldoplast a fost preluată atunci de la AVAS contra sumei de un milion de euro. Au fost preluate de asemenea şi datorii de 3 milioane de euro. În prezent, numai cele 10 hectare de teren valorează în jur de 20 de milioane de euro.

De la consilier la baron PNL

Prima funcţie publică a lui Relu Fenechiu a fost de consilier judeţean, în 2001, pe când era un simplu membru al PNL, dar unul dintre cei mai bogaţi liberali ieşeni. Doi ani mai târziu a preluat cu scandal frâiele organizaţiei PNL Iaşi, înlăturându-l de la conducere pe Dumitru Oprea, în prezent europarlamentar PDL.

Din acel moment, Relu Fenechiu şi-a construit şi consolidat o echipă proprie, formată mai ales din tineri. Printre aceştia se numără Flavius Ioniţă, fost administrator la una din firmele deputatului liberal, Radu Prisăcaru, fost prefect al Iaşiului, şi omul de afaceri Cristian Maftei. Cei trei sunt judecaţi în dosarul "Mită la
hectar". Prisăcaru a fost acuzat că a pretins de la un cetăţean patru hectare de teren în urma unei retrocedări de 16 hectare.

Sediul IML, de patru ori mai ieftin

Institutul de Medicină Legală Iaşi şi-a ridicat, în ultimii doi ani, un sediu nou la un preţ de patru ori mai mic decât cel plătit de Oficiul de Cadastru pe o clădire veche.

"Este o construcţie ridicată de la zero, cu o suprafaţă de 1.020 mp, în care am investit 408.000 de euro. Practic, ne-a costat 400 de euro metrul pătrat construit, preţ în care au intrat toate dotările, precum parchet, gresie, termopane", a declarat Vasile Astărăstoae, şeful IML Iaşi.

Fenechiu şi Nseir, amici din studenţie

Relu Fenechiu se cunoaşte cu Michael Nseir dinainte de 1989. Pe atunci, amândoi erau studenţi, primul la Politehnică, iar al doilea la Medicină. Potrivit unor foşti colegi, ei s-au apucat de afaceri încă din timpul studenţiei, vânzând diverse obiecte de îmbrăcăminte, cosmetice, electronice, ba chiar şi bere.

După 1990, Nseir a plecat în Siria, revenind în România de mai multe ori, ultima dată stabilindu-se definitiv la Iaşi în 1998.

A fost certat un timp cu Fenechiu, dar s-a împăcat cu el în 2004, atunci când acesta a ajuns deputat. Presa ieşeană a dezvăluit faptul că firma liberalului Fene Grup ar fi primit în 2005 un contract pentru repararea unor hale de la Terom, fostul combinat de fire sintetice, cumpărat tot de Nseir.

"Fenechiu m-a încurajat să mă implic în privatizarea Moldoplast. Oricum, eu mai aştept până pe 22 septembrie, când este un nou termen în procesul referitor la Moldoplast. Dacă nici atunci nu se stabileşte nimic, clar, renunţ şi mă duc să investesc la Terom"
Michael Nseir, om de afaceri, declaraţie din 13 septembrie 2005

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite