Polonia vinde din acţiunile companiilor pe care le deţine pentru a-şi finanţa deficitul bugetar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Polonia a vândut 11% din acţiunile companiei petroliere Lotos, a doua mare companie de rafinare a produselor petroliere din ţară, pentru a-şi finanţa deficitul bugetar, potrivit Reuters.

Statul polonez a încasat 406 milioane de zloţi, adică 143 de milioane de dolari.Polonia deţine acum 53% din acţiunile companiei, însă ar putea renunţa la încă 20% din participaţie în următoarele şase luni, conform lui Mikolaj Budzanowski, secretar de stat în Ministerul Trezoreriei.


Ministerul spune că ar prefera ca următoarea tranzacţie să fie încheiată cu o companiei din industria petrolieră, dar nu exclude vânzarea de acţiuni pe piaţa de capital, a adăugat el. În plus, Budzanowski adaugă că ar putea vinde un pachet de acţiuni care ar reduce participaţia statului la mai puţin de 50% din acţiuni şi care ar putea fi cedat unui singur investitor.


Polonia vrea bani din privatizări


Statul polonez vrea să obţină cel puţin 25 de miliarde de zloţi, adică 8,7 miliarde de dolari din privatizări în 2010. Suma va fi folosită pentru acoperirea unui deficit bugetar estimat la 52 de miliarde de zloţi, adică 18 miliarde de dolari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite