Polonia, exportator de gaze naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zăcământ Resursele neconvenţionale de gaze ale Poloniei sunt de 1.400 de miliarde mc. Punerea în evidenţă ale acestor rezerve va reduce dependenţa Europei Centrale de importurile de la Gazprom.

Consilierul pe energie al premierului Donald Tusk a declarat că în patru, cinci ani ar putea fi puse în exploatare primele zăcăminte. În SUA, din şisturi de acest tip se extrage 15% din producţia internă de gaze.

Rezervele poloneze sunt estimate la 1.400 de miliarde de metri cubi sau 240 miliarde de dolari la cotaţia actuală a gazelor.

Independenţă energetică

Pentru Polonia, care importă 72% din necesarul de gaze naturale, exploatarea zăcamintelor neconvenţionale va permite obţinerea independenţei energetice a ţării. Exploatarea şisturilor bituminoase presupune injectarea de apă sub presiune în rocă, împreună cu nisip pentru eliberarea hidrocarburilor conţinute în stratul sedimentar şi extracţia acestora prin intermediul sondelor. Succesul comercial înregistrat în SUA prin exploatarea comercială a rocilor sedimentare cu conţinut ridicat de metan, a determinat compania petrolieră Marathon, al patrulea producător de petrol pe plan local, să caute formaţiuni geologice similare în întreaga lume.

„Vrem să explorăm în câteva ţări din Europa şi Asia, iar Polonia este în topul listei", a declarat vicepreşedintele companiei petroliere. Cantităţile de gaze naturale extrase din zăcăminte neconvenţionale au contruibuit la scăderea preţului în SUA, de la maximul de 13,69 dolari/1.000.000 de BTU înregistrat în 2008, la numai 4,06 dolari în prezent. Cu toate că se aşteaptă la începerea exploatării comerciale peste cinci, Polonia a încheiat un contract cu Gazprom valabil până în 2037 pentru importul de gaze naturale.

Dezvoltarea zăcămintelor neconvenţionale de gaze naturale extrase din şişturi este „încă foarte departe" de a avea un impact „semnificativ", consideră Gazprom. Compania rusească adaugă faptul că stabilirea unor contracte pe termen lung pentru furnizarea de gaze este necesară pentru siguranţa livrărilor şi finanţarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii de către companiile producătoare. „Cred că este un optimism nejustificat al companiilor străine faţă de ceea ce vor găsi în Polonia", a declarat purtătorul de cuvânt al Gazprom.

Gaze din şisturi

Şisturile sunt formaţiuni geologice formate acum 430 de milioane de ani, constând din roci sedimentare cu conţinut ridicat de hidrocarburi. Tehnologiile mai moderne presupun injecţia de apă şi eliberarea gazelor, care sunt apoi captate şi extrase prin intermediul sondelor.

de 1.400 de miliarde mc. Punerea în evidenţă ale acestor rezerve va reduce dependenţa Europei Centrale de importurile de la Gazprom.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite