Polonezii se judecă cu ruşii pentru gaze mai ieftine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PGNiG, compania naţională de gaze din Polonia, a intentat o acţiune împotriva Gazprom la tribunalul internaţional de la Stockholm, pentru a obţine reducerea preţului gazelor naturale importate din Rusia, transmite Reuters, potrivit Mediafax.

Polonia importă peste două treimi din gazele consumate. Importurile anuale se ridică la 10 miliarde metri cubi de gaze, 90% provenind din Rusia.

PGNiG, care controlează producţia, transportul şi distribuţia de gaze în Polonia, a avut în 2010 un profit de 2,46 miliarde zloţi (589 milioane euro la cotaţiile actuale), potrivit presei poloneze.

Compania a încercat să rămână pe profit în 2011, afectată pe de o parte de relaţia cu Gazprom şi, pe de altă parte, de tarifele reglementate de agenţia de stat URE.

Contractul PGNiG cu Gazprom prevede stabilirea preţurilor de import în funcţie de evoluţia cotaţiilor internaţionale ale petrolului, care au urcat recent la maximele ultimelor opt luni. Impactul creşterii preţurilor petrolului a fost atenuat uşor de deprecierea zlotului cu circa 10% în acest an faţă de dolar.

Compania poloneză a cerut URE încă din octombrie să crească tarifele la gaze, însă agenţia nu a dat încă un răspuns, solicitând în mai multe rânduri documentaţie suplimentară de la PGNiG.

Multe companii de utilităţi din Europa au cerut concesii de la Gazprom după pierderi de miliarde de euro anul trecut, la care au contribuit în mare măsură şi preţurile ridicate din contractele pe termen lung cu grupul rus.

Principala revendicare a companiilor este scăderea proporţiei din livrări indexată cu preţul petrolului în favoarea indexării cu preţul spot al gazelor, modificare care ar ieftini considerabil materia primă.

În ianuarie, Gazprom a acceptat solicitările privind modificarea contractelor din partea a cinci clienţi din Europa, printre care Wingas Germania şi gigantul francez GDF Suez. PGNiG nu se numără printre acestea.

"Gazprom a redus preţurile unde a existat concurenţă pentru gazul furnizat de ei. Sincer, este vorba de bunăvoinţa Gazprom, şi nu de argumentele PGNiG", comentează analistul Kamil Kliszcz de la firma de brokeraj DI BRE, din Varşovia.

PGNiG a refuzat să comenteze conţinutul reclamaţiei depusă la tribunalul internaţional de la Stockholm, menţionând doar că acţiunea se referă la "modificarea condiţiilor de preţ din contractul pe termen lung semnat în 1996".


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite