Polonezii încearcă să iasă basma curată din dosarul Crulic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii din Cracovia admit că nu au audiat martori-cheie pentru lămurirea cazului. Autorităţile poloneze admit că nu au verificat "pista Italia" în cazul Daniel Claudiu Crulic, dar susţin

Procurorii din Cracovia admit că nu au audiat martori-cheie pentru lămurirea cazului.

Autorităţile poloneze admit că nu au verificat "pista Italia" în cazul Daniel Claudiu Crulic, dar susţin că românul nu ar fi invocat "această modalitate de apărare" până la data de 23 noiembrie 2007, deşi fusese arestat în septembrie. Memoriile înaintate de Crulic, dar şi mărturiile rudelor din ţară contrazic însă varianta procurorilor polonezi. În paralel, oficiali europeni cer "o expertiză criminalistică independentă" în acest dosar.


Procurorii din Cracovia - Polonia recunosc, într-un răspuns scris înaintat cotidianului "Adevărul", că nu au verificat "pista Italia" în cazul românului Daniel Claudiu Crulic. Purtătorul de cuvânt al Procuraturii Districtuale Cracovia, Boguslawa Marcinkowska, admite că martorul Sabina Ciepiela (care a călătorit împreună cu românul în Italia la data la care a fost comis furtul de care acesta era acuzat) nu a fost audiat.

Mai mult, recunosc autorităţile poloneze, niciun alt angajat al Agenţiei de Turism "Jordan", care a emis biletele de autocar datate şi nominale, nu a fost audiat. Procurorii cracovieni admit şi că nu au căutat să identifice şi să audieze alţi posibili martori, eventual pasageri ai autocarului ce l-a transportat pe Daniel Claudiu Crulic în Italia, pe 10-11 iulie 2007.

Procurorii polonezi învinovăţesc mortul


Anchetatorii polonezi susţin că nu au verificat această pistă deoarece acuzatul român nu ar fi invocat "această modalitate de apărare" până la data de 23 noiembrie 2007. Aceasta, în condiţiile în care ancheta a fost finalizată pe 31 noiembrie. Ba chiar, mai susţin procurorii polonezi, Daniel Claudiu Crulic ar fi recunoscut că s-ar fi aflat în Cracovia în momentul comiterii faptei, în timpul mai multor audieri oficiale din 12 şi 15 septembrie. Varianta procurorilor polonezi este însă contrazisă de menţiunile din memoriile adresate de Crulic Ambasadei României din Varşovia, încă din luna septembrie, în care se menţionează despre "pista Italia".

Totodată, mărturia mătuşii din Dorohoi a lui Claudiu Crulic demonstrează că românul a invocat această modalitate de apărare încă din data de 10 septembrie. Daniel Claudiu Crulic a sunat-o pe Iosefina Leontescu, mătuşa sa, cu doar câteva minute înainte de a intra în sala de judecată, transmiţându-i, printre altele, că aduce martori de la Agenţia de Turism "Jordan", pentru a demonstra că nu se afla în Cracovia.


Înfometare asistată... pasiv


Cât despre greva foamei, autorităţile poloneze confirmă că au ştiut despre demersul lui Daniel Claudiu Crulic încă din data de 14 septembrie, dar susţin că i-au asigurat asistenţă medicală în mod repetat. "Fiecare prizonier este examinat de către medic în astfel de situaţii, astfel că şi Claudiu Crulic a fost examinat pe 14.09.2007. Claudiu Crulic a menţionat despre nişte probleme de sănătate şi la data de 19.09.2007, astfel că a obţinut, din nou, ajutor medical.

La data de 4.10.2007, a obţinut, din nou, asistenţă medicală, din cauza înfometării la care s-a supus singur. Claudiu Crulic a fost examinat în mod repetat de către doctorii din Penitenciarul Cracovia. El a fost internat, tot din cauza înfometării, şi în spitalul din cadrul penitenciarului", se menţionează în răspunsul oferit de Procuratura Districtuală Cracovia. Responsabilii acestei instituţii conchid că ancheta este încă în desfăşurare, "în vederea lămuririi tuturor aspectelor în legătură cu acest caz".


Numai că susţinerile autorităţilor poloneze sunt contradictorii. Concret, într-un răspuns înaintat de Ambasada României din Varşovia, încă din 25 octombrie, lui Daniel Claudiu Crulic, se menţionează: "Ne-am interesat în legătură cu cazul dvs., telefonic, la Procuratura Districtuală din Cracovia (...), comunicându-ni-se că starea sănătăţii dvs., atât fizic, cât şi psihic, este bună".

Un comisar european cere "expertiză criminalistică independentă"

Comisarul pentru Drepturile Omului din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Thomas Hammarberg (foto), a declarat trimisului special al "Adevărului" la Strasbourg că, în opinia sa, în cazul Crulic se impune o "expertiză criminalistică independentă". Totodată, comisarul Hammarberg a adăugat că, în astfel de situaţii, diplomaţii din ţara de origine a cetăţeanului străin ar trebui "informaţi fără întârziere". Thomas Hammarberg a mai spus şi că Guvernul României ar trebui să ofere asistenţă familiei îndoliate în demersurile pe care aceasta doreşte să le întreprindă. (George Rîpă)

Comisie rogatorie
româno-polonă


Ancheta privind elucidarea împrejurărilor în care a murit Claudiu Crulic va fi efectuată de procurorii Parchetului General, întrucât această instituţie are birou de relaţii externe care realizează comisii rogatorii cu autorităţi judiciare din alte state. Dosarul lui Crulic a fost înregistrat, ieri, la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul General, fiind preluat de la PJ Sector 2. Anchetatorii urmează să stabilească şi data la care trupul neînsufleţit al lui Claudiu Crulic va fi deshumat, la cererea familiei. (L. Năstase)

Guvernul taxează
misiunile diplomatice


În urma unor verificări, Departamentul de Control al Guvernului a constatat deficienţe în modul de emitere a actelor de către misiunile diplomatice. Motivul principal al acestor întârzieri ar fi lipsa unui protocol între ministerele de Interne şi Externe privind procedurile de lucru la eliberarea documentelor. Inspectorii guvernamentali au descoperit, în primul rând, întârzieri nejustificate - uneori chiar de peste un an de zile - în soluţionarea cererilor pentru eliberarea paşapoartelor, actelor de stare civilă şi a cazierului judiciar. (L. Năstase)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite