Politica fiscală, mărul discordiei între Isărescu şi Vosganian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce guvernatorul atrage atenţia asupra destinaţiei cheltuielilor publice, şeful finanţelor îi recomandă să-şi vadă de treabă. Mult discutată atât la nivel european, cât şi pe

În timp ce guvernatorul atrage atenţia asupra destinaţiei cheltuielilor publice, şeful finanţelor îi recomandă să-şi vadă de treabă.

Mult discutată atât la nivel european, cât şi pe plan intern, problema cheltuielilor publice mari din România iscă mai nou polemici tocmai între instituţiile care ar trebui să colaboreze cel mai strâns. Ieri a avut loc un schimb de replici nu foarte cordiale între guvernatorul BNR şi ministrul finanţelor pe tema politicii fiscale.

Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, calitatea politicii fiscale este unul dintre punctele slabe ale României, în principal din cauza destinaţiei cheltuielilor publice. "La calitatea politicii fiscale suferim cel mai tare (...) Ponderea cheltuielilor pentru infrastructură trebuie să fie mai mare.

Nu este vorba despre cea alocată, ci despre cea consumată", a spus Isărescu, la postul de televiziune The Money Channel. Oficialul BNR a dat exemplul sumelor alocate pentru infrastructură, care dacă nu sunt cheltuite până la sfârşitul anului pe proiectele anunţate, vor fi alocate consumului. Isărescu a explicat astfel că în cazul unei economii care înregistrează o creştere rapidă, practicarea unor cheltuieli ridicate este similară cu turnarea de gaz peste foc.

Declaraţiile guvernatorului Isărescu nu au rămas foarte mult timp fără replică.

Deşi BNR şi MEF ar trebui să colaboreze foarte strâns, Varujan Vosganian i-a transmis guvernatorului, prin intermediul aceluiaşi post de televiziune, că nu mai vrea să fie atenţionat în privinţa modului de cheltuire a banului public.

Cheltuielile bugetare, reduse cu 1,1 miliarde de euro


"Atunci când ministrul finanţelor, odată ales în funcţie, preia realitatea şi arată naţiunii că trebuie restructurate cheltuielile, că trebuie introduse criterii de eficienţă, nu e în regulă ca guvernatorul, în loc să spună: <> , să menţioneze că structura nu este bună.

Nu mai vreau ca guvernatorul să-mi atragă atenţia", a spus Vosganian. El a ţinut să precizeze că nu a făcut niciodată referire la politicile adoptate de BNR. "Eu, în locul guvernatorului, m-aş feri să devin un analist în problemele Ministerului de Finanţe, pentru că banca centrală are de luat propriile reflecţii în legătură cu politica pe care o duce", a mai spus oficialul MEF.


El va propune premierului o rectificare bugetară prin scăderea cheltuielilor cu 1,1 miliarde de euro. Prin rectificare vor fi blocate şi toate posturile vacante din administraţia publică, iar noile angajări vor fi condiţionate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite