"Pohta ce-am pohtit eu!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri, DVD-ul cu producţia "Mihai Viteazul" se va vinde împreună cu ziarul "Adevărul" "Iubesc acest film mai ales pentru că acum, după 40 de ani, nu îmbătrâneşte", declară Sergiu

Vineri, DVD-ul cu producţia "Mihai Viteazul" se va vinde împreună cu ziarul "Adevărul"

"Iubesc acest film mai ales pentru că acum, după 40 de ani, nu îmbătrâneşte", declară Sergiu Nicolaescu.

"De astăzi, veţi primi porunca cea din veac: să stea laolaltă cei dintr-o singură mamă: Ţara Românească, Ţara Ardealului şi Ţara Moldovei!", le strigă Mihai Viteazul oştenilor săi. Unirea de la 1600 este unul dintre momentele istorice evocate de scenaristul Titus Popovici şi regizorul Sergiu Nicolaescu.

Filmul urmăreşte destinul domnitorului Mihai Viteazul, una dintre cele mai marcante personalităţi ale istoriei românilor.

După ce e ban de Mehedinţi şi ban al Craiovei, spre sfârşitul anului 1593 (n.r. - septembrie-octombrie), cu ajutorul patriarhului Constantinopolului, devine voievod al Ţării Româneşti.

"Tu, Mihai, eşti un nimeni!"

Odată însă ce aderă la "Liga Sfântă" creştină, constituită din iniţiativa Papei Clement al VIII-lea, Mihai are încă un motiv să intre în alianţa antiotomană. În campania dusă împotriva Înaltei Porţi, una dintre victoriile care i-au întărit renumele de ingenios strateg a fost cea din 13/23 august 1595, de la Călugăreni, în care comandă o armată de 16.000 de ostaşi.

În filmul lui Nicolaescu, Sigismund, interpretat de Ion Besoiu, îi promite sprijin puternic în lupta antiotomană cu singura condiţie ca Mihai să accepte "protecţia" sa. "Numele <> înseamnă ceva la Curtea Europei. Dar tu, Mihai, eşti un nimeni!", exclamă Sigismund în discuţia purtată cu domnitorul român. Mihai infirmă însă aceste spuse şi, chiar dacă turcii sunt mult mai numeroşi, îi învinge, îngropându-i în pământul mlăştinos de la Călugăreni.

Sigismund nu-l sprijină pe domnitorul român, aşa cum îi promite iniţial, şi îi trimite un ajutor neînsemnat, în timp ce savurează, la palatul său, căsătoria din interes cu Maria Cristina de Graz (n.r. - actriţa Klára Sebök, în film).

Contraofensiva otomană îl forţează să se retragă în munţi apoi, cu sprijin transilvănean şi moldovean, Mihai Viteazul începe eliberarea oraşelor Târgovişte, Bucureşti şi Giurgiu. În anii următori, Mihai Viteazul conduce o campanie militară în sudul Dunării, cucerind cetăţile Isaccea, Măcin, Cernavodă, Rasgrad, Babadag, Târgul de Floci, Silistra, Rusciuc, Şiştova, Nicopole şi Vidin.

Trădat de generalul Basta

În 1600 înfăptuieşte Marea Unire, dar ea nu e favorabilă nici Poloniei, nici habsburgilor, nici otomanilor, astfel că Mihai pierde Ardealul la prima revoltă a nobililor maghiari, sprijiniţi de generalul Basta, jucat, în filmul lui Nicolaescu, de actorul Emmerich Schäffer. Pelicula evocă strălucit pribegia lui Mihai prin Europa, un domnitor mare şi singur, întovărăşit de spectrul mamei moarte ori de amintirea Contessinei Rossana Viventini, de care e îndrăgostit.

În această situaţie, cere ajutorul împăratului Rudolf al II-lea (n.r. - interpretat de actorul Aurel Rogalschi), care acceptă să-l susţină fiindcă nu agreează înscăunarea lui Sigismund Bathory pe tronul Transilvaniei. După ce în august 1601 îl îndepărtează pe Bathory din Transilvania, Mihai îl înlătură şi pe Simion Movilă de pe tronul Ţării Româneşti şi speră într-o nouă unire, care nu poate fi însă pe placul împăratului.

"Mihai Viteazul" a învins "Le Cid"

Din ordinul lui Rudolf al II-lea, în 9/10 august 1601, la 3 km sud de Turda, Mihai Viteazul este ucis de generalul Basta. Capul său este înmormântat de Radu Buzescu la Mânăstirea Dealu, lângă Târgovişte.

Sergiu Nicolaescu spune că "Mihai Viteazul" a câştigat Festivalul filmului istoric de la Beaume, învingând faimosul "Le Cid". "A fost cel mai chinuit film românesc pe care l-am făcut, mărturiseşte el. E probabil cel mai mare film românesc pe teme istorice. Îl iubesc mai ales pentru că acum, după 40 de ani, nu îmbătrâneşte."

Replici celebre, fotografii, ringtonuri, interviuri şi articole inedite găsiţi pe www.filmeleadevarul.ro

A fost cel mai chinuit film românesc pe care l-am făcut. E probabil cel mai mare film românesc pe teme istorice Sergiu Nicolaescu, regizor

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite