Poate fi România grânarul Europei?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La nivelul UE, România ocupă primul loc ca suprafaţă cultivată cu porumb, respectiv patru la cea însămânţată cu grâu. În privinţa productivităţii, România se clasează pe locul şapte la recolta de grâu. Surpriza este porumbul, unde România este vicecampioană în UE.

Datele estimative privind producţia de porumb de anul acesta plasează România pe un fruntaş loc doi. Potrivit datelor Reuters (bazate pe estimările Ministerului Agriculturii), România va devansa Italia la producţia de porumb, care va ajunge la 9,4 milioane de tone, cantitate depăşită numai de Franţa.

Până acum s-au recoltat 6,3 milioane de tone de porumb de pe două treimi din suprafaţa însămânţată. Un oficial al Ministerului Agriculturii spune că întreaga cantitate va fi recoltată în două săptămâni, iar producţia medie la hectar depăşeşte patru tone. Datele Institului de Statistică (INS) arată că, anul trecut, România a obţinut o producţie medie de 3,4 tone la hectar.

An agricol bun

Şi fermierii trag linie şi socotesc: a fost un an agricol bun pentru porumb. „Am obţinut peste 8,5 tone la hectar, în condiţiile în care am însămânţat cam 12.000 de hectare", spune Ioan Niculae, preşedintele InterAgro. În ceea ce priveşte preţul unei tone de grâu, acesta este de 600 de lei (140 de euro), acelaşi nivel la care se tranzacţionează pe bursele externe. Niculae spune că producţia de porumb autohtonă este incomparabil mai mică faţă de cea modificată genetic din America sau Brazilia şi vândută pe piaţa europeană.

Citiţi şi:

România, pe locul doi în UE la producţia de porumb. Baconschi: Putem deveni "grânarul" Europei

Ruşinea României: Jumătate din hrana noastră provine din import!

„Producţia de porumb ar putea fi mai mare şi cu 25% dacă s-ar permite cultivarea unor astfel de soiuri", spune Niculae. În UE, România ocupă primul loc la suprafaţa cultivată - 27% din totalul de 8,6 milioane de hectare. Dar „productivitatea este în mod tradiţional redusă, din cauza lipsei sistemelor de irigare şi a investiţiilor", arată Reuters.

Mihai Anghel, proprietarul Cerealcom Dolj, spune că a obţinut nouă tone de porumb la hectar, pe cele 5.000 de hectare însămânţate. La nivelul producţiei de grâu, de aproape 5,7 milioane de tone, anul acesta ploile au distrus 20% din recoltă. Dacă la suprafaţă ocupăm locul patru în UE, diferenţa apare la producţie. Franţa a avut aproape 7,5 tone la hectar, iar România - 2,3 tone, anul trecut.

Suprafaţă mare, rezultate mici

Analiştii citaţi de Reuters spun că terenurile agricole din România sunt subevaluate în comparaţie cu cele din Marea Britanie sau din vestul Germaniei. Iar problemele legate de proprietatea acestor terenuri descurajează investiţiile, cu atât mai mult cu cât 30% din suprafaţa agricolă, de 14,7 milioane de hectare, este pârloagă.

Oficialii români sunt însă optimişti. „România ar putea redeveni, într-o formă extrem de tehnologică şi cu standardele de securitate alimentară necesare, un nou grânar al Europei. Este mai puţin plauzibil să ne aşteptăm ca Europa să fie hrănită de Brazilia, de exemplu, în secolul 21", a declarat Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe, citat de Agerpres. Însă, 64% din fermele româneşti, adică un milion, produc pentru autoconsum. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite