Ploieşti 1943: amintiri de sub bombele americanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul Ioan Grigorescu povesteşte cum a supravieţuit bombardamentelor americane de la 1 august '43. Avea 13 ani, iar drama trăită atunci l-a marcat pe viaţă Bombardarea rafinăriilor

Scriitorul Ioan Grigorescu povesteşte cum a supravieţuit bombardamentelor americane de la 1 august '43. Avea 13 ani, iar drama trăită atunci l-a marcat pe viaţă

Bombardarea rafinăriilor ploieştene a ucis aproape 200 de români. Printre ei se număra şi o fată de 15 ani, prietena scriitorului Ioan Grigorescu.

La data de 1 august 1943, când soarta celui de-al Doilea Război Mondial nu era încă decisă, aviaţia Statelor Unite a declanşat cel mai mare bombardament de până atunci asupra României. "Spectator" al acestui terifiant eveniment a fost şi copilul Ioan Grigorescu, cel ce peste ani avea să devină scriitorul Ioan Grigorescu.

A acceptat cu greu să retrăiască momentele bombardamentelor americanilor asupra Ploieştiului. Însă, auzindu-i povestea, nu este greu de înţeles de ce.

"Unii piloţi aruncau bombe la întâmplare"

"La mine în curte, în locul casei, au rămas o groapă şi epava unui avion. Au venit de la Armată, au tăiat-o şi au luat-o de acolo", îşi aminteşte scriitorul. Casa familiei sale, din cartierul Izvoare, a fost complet distrusă la 1 august 1943. Mai târziu, în aceeaşi curte, la marginea craterului făcut de bombă, părinţii au construit o nouă casă.

Pe parcursul unei documentări în SUA, Ioan Grigorescu a vorbit cu piloţii care au participat la bombardament. Un veteran american i-a spus că a ezitat să lanseze bomba, întrucât pe traseu, în zona Drajna, a văzut o casă foarte asemănătoare cu aceea a bunicii sale din Wyoming. "Cum să bombardez casa bunicii mele?", s-a întrebat americanul.

În aceeaşi vizită, a aflat că "unii piloţi aruncau bombele la întâmplare, când plecau, dacă erau împiedicaţi de ceaţă să ochească cum trebuie". Acum, la 78 de ani, scriitorul trăieşte cu impresia că unele obiective au fost însă ratate intenţionat de americani.

Victime colaterale

Pentru atacul de la 1 august 1943, americanii au pregătit 178 de bombardiere strategice B-24 Liberator, care au decolat din nordul Africii, din apropierea oraşului Benghazi (Libia). Avioanele americane au decolat la 4.00 GMT (6.00 - ora României) şi au intrat pe teritoriul României începând cu ora 13.06.

Doar 162 de avioane au ajuns în spaţiul aerian românesc, restul prăbuşindu-se pe drum sau abandonând misiunea din diferite motive. Atacul asupra obiectivelor din România a durat 50 de minute. Avioanele americane au lansat asupra Văii Prahovei 1.800 de bombe, producând moartea a 121 de persoane şi rănirea altor 190.

Peste 100 de persoane, majoritatea femei, au murit ori au fost rănite în momentul în care un avion american s-a prăbuşit peste puşcăria din Ploieşti, trecând efectiv prin ziduri. "Am fost în căutarea avioanelor doborâte, am găsit şi ştiu şi acum unde mai sunt un avion sau altul îngropate. Altele au fost luate de oameni strângăreţi. Au fost ciordite de rromi, ca să facă din ele cazane, ligheane, linguri…", spune Ioan Grigorescu.

Moartea iubitei Didona

Prietena lui Ioan avea 15 ani şi a murit când bombardierul "Jose Carioca" a căzut peste puşcăria din strada Rudului. Didona fusese trimisă acolo pentru câteva zile, chiar de tatăl ei, magnat ploieştean: aranjase cu şefii penitenciarului să o "găzduiască" o zi, drept pedeapsă pentru năzbâtiile făcute. Didona se juca cu Ioan şi cu alţi copii la instalaţiile militare de ceaţă artificială, unde, oficial, nu aveau acces, în mod obişnuit, decât soldaţii. O făceau pentru a "zbura prin nori", îşi aminteşte Ioan Grigorescu.

"Abia după aceea, când am aflat că Didona nu a <> , parcă s-a prăbuşit cerul pe mine. Mi-a rămas în memorie imaginea unei căruţe cu doi cai, trecând pe strada puşcăriei într-o goană nebună. Când a explodat bomba, au fost proiectaţi pe zidul puşcăriei. Siluetele cailor au rămas întipărite pe zid."

Grigorescu, scriitor şi realizator tv

Tânărul, care la 13 ani trăia drama unui bombardament, a devenit peste ani prozator şi publicist. A fost şi realizatorul uneia dintre cele mai longevive emisiuni de televiziune, "Spectacolul lumii", şi a scris scenarii şi comentarii de film documentar şi de ficţiune.

Citiţi mâine în "Adevărul"!

Cum a fost pregătită şi cum a eşuat operaţiunea americanilor "Tidal Wave" ("Valul seismic")

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite