Plătim ruşilor miliarde de dolari pentru gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 8,5 miliarde de dolari au ieşit din ţară în perioada 2004-2010, prin achiziţia gazelor de import din Rusia, a declarat ieri Dumitru Chisăliţă, director comercial al Romgaz. În opinia sa, preţul mare la care ne vând ruşii gazele este cauzat de faptul că România dispune de propriile resurse, care au preţ mic.

„Coşul de gaze este cauza pentru care importatorii ne vând gaze la un preţ mare", a spus el. Potrivit oficialului Romgaz, preţul final plătit de populaţie este format din taxe (15%), preţul resurselor authtone (21%), cel al gazelor de import (26%), în timp ce tarifele de servicii (transport şi distribuţie) înseamnă 28%. Producţia internă a ţării asigură 80% din consum.

La rândul său, Hilmar Kroat-Reder, director în cadrul Petrom, a spus că, de la 1 octombrie, preţul pe care îl va plăti compania pentru importul de gaze va fi de 545 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce preţul producţiei interne este de 160 dolari. Potrivit Autorităţii de Reglementare în Energie, preţul mediu de import la nivelul ţării va creşte în ultimele trei luni ale anului la 495 de dolari pe mia de metri cubi, faţă de 460 de dolari în al treilea trimestru. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite