Plătim cu cardul doar o dată pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii deţineau la finele primului trimestru 10,72 milioane de carduri active şi au efectuat în intervalul ianuarie-martie un număr de 35,5 milioane de tranzacţii de plată la POS (Point of Sale) sau online, potrivit datelor Băncii Naţionale a României.

Mai exact, deţinătorii de carduri folosesc această metodă de plată direct la comerciant doar o dată pe lună. Totuşi, frecvenţa plăţilor este mai ridicată comparativ cu situaţia de la începutul lui 2010, când un român achita prin card o dată la o lună şi jumătate.

 148 de lei pe tranzacţiew

În ceea ce priveşte retragerile de la bancomat (ATM), situaţia stă diferit. Este cunoscut faptul că românului îi place cash-ul. Dacă unii îşi retrag sumele din cont odată cu încasarea salariului, alţii îşi ţin banii pe card, dar retrag de la bancomat sume mici ori de câte ori au nevoie. Astfel, cu cele 10,72 milioane de carduri active (de debit şi de credit), românii au efectuat 53,25 milioane de retrageri de la bancomatele din ţară sau din străinătate. Mai exact, o retragere la aproape două săptămâni. La începutul lui 2010, posesorul unui card, fie el de debit sau de credit, scotea bani de la bancomat o dată la trei săptămâni.

Numărul de tranzacţii de plată de pe cardurile de debit a crescut uşor în primul trimestru faţă de finele anului trecut, până la 29,44 milioane de tranzacţii, dar valoarea acestora a scăzut cu 8%, până la echivalentul a 4,36 miliarde de lei.  Astfel, fiecare deţinător de card a efectuat în primul trimestru o plată medie de 148 de lei, în scădere de la 162 de lei în ultimele trei luni din 2011. 

În ceea ce priveşte retragerile de numerar de la bancomat, valoarea medie a acestora este mult mai mare, de unde reiese că românii se grăbesc să-şi golească cardurile de fiecare dată când îşi iau salariu. Românii au retras în primul trimestru 24,37 miliarde de lei prin 53,8 milioane de tranzacţii. Mai exact, aproximativ 453 de lei pentru fiecare retragere.

453 de lei este valoarea medie a unei retrageri de numerar de la bancomat înregistrată în primul trimestru.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite