Plata TVA după încasarea facturii a trecut de Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plata Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) în maximum 30 de zile de la data încasării facturii, prevedere inclusă într-un proiect de modificare a Codului Fiscal, a primit ieri aprobarea Senatului, după ce raportul de respigerii al acestei propuneri legislative a fost respins. Propunerea urmează să fie analizată şi de Camera Deputaţilor.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană a considerat că respingerea raportului echivalează cu adoptarea propunerii legislative, în consecinţă nu a mai supus votului proiectul în ansamblu.

În prezent, plata TVA se face la momentul încasării facturii. În urma modificării, orice persoană trebuie să achite taxa organelor fiscale în termen de 30 de zile de la data încasării facturilor aferente contravalorii serviciilor prestate sau produselor livrate.


Pro şi contra

Graţiela Iordache, reprezentant al Guvernului, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, consideră că modificarea nu poate fi implementată având în vedere că Directiva 112 nu permite o astfel de prevedere şi că ar crea o serie de dezavantaje, printre care diminuarea veniturilor bugetare provenind din TVA. "Propunerea are un impact bugetar negativ pentru a doua jumătate a anului 2010 de minus 2,2 miliarde de lei, iar pentru 2011 de aproximativ 2,5 miliarde de lei. Ministerul Finanţelor Publice nu susţine adoptarea actului normativ", a declarat Iordache. Contra aprobării acestei modificări s-a arătat şi Ion Ariton, preşedintele Comisiei de buget-finanţe.

Iulian Urban, senatorul PDL care se numără printre iniţiatorii proiectului, a respins însă toate argumentele aduse de Iordache, precizând că această modificare legislativă este un semnal pe care Parlamentul trebuie să-l dea, pentru a evita ca întreaga economie naţională să intre în colaps. "În condiţiile în care ne dispar comercianţii, adică subiecţii impozabili, nu vom mai avea cui să cerem să plătească TVA înainte de încasarea facturii. (...) Mediul privat este ca o lămâie din care au mai rămas foarte puţine picături de stors", a spus Urban.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite