Plata on-line a impozitelor, funcţională în doar 49 de primării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce primăriile au cheltuit între 40.000 şi 500.000 de euro pentru a achiziţiona sistemele informatice pentru plata on-line a impozitelor şi taxelor, contribuabilii nu au dat năvală pe

După ce primăriile au cheltuit între 40.000 şi 500.000 de euro pentru a achiziţiona sistemele informatice pentru plata on-line a impozitelor şi taxelor, contribuabilii nu au dat năvală pe tastaturi. În practică, cel mai uşor e tot la ghişeu.
Explicaţiile, în opinia lui Zoltan Somodi, consilier al ministrului comunicaţiilor pe probleme de e-government şi tehnologia informaţiei, rezidă atât în tipul de soluţie informatică ales mai mult sau mai puţin prietenos -, dar şi în faptul că sistemele necesită încheierea unui contract de internet banking cu o anume bancă agreată de primărie. În plus, contribuabilul tot trebuie să meargă la primărie, să primească un cod de autentificare şi o parolă. Dacă tot mergi, şi plăteşti, spune oficialul MCTI, locuitor al Clujului, care a apreciat că e mai uşor sistemul clasic. Ordonanţa 24/2002 stabilea obligativitatea primăriilor să implementeze sisteme de plată a impozitelor şi taxelor locale on-line. Erau chiar şi termene-limită, pentru municipii - până la 1 februarie 2003, pentru oraşe - până la 1 noiembrie 2003. Ulterior, legea care a aprobat ordonanţa a îndulcit reglementările, care au fost aduse mai aproape de realitatea din teren: obligativitatea a fost transformată în recomandare, iar amenzile au rămas numai pentru neasigurarea securităţii sistemului şi pentru neinformarea contribuabilului despre acest sistem de plată. În privinţa achiziţionării soluţiilor, autorităţile locale au avut libertate deplină. După trei ani, realitatea din teren arată dezamăgitor: din 103 municipii, numai 61 au implementat un sistem de plată a impozitelor şi taxelor on-line, dar din acestea numai 49 funcţionează. "Unele primării au lansat proiectul, au raportat că l-au făcut, poate a funcţionat la un moment dat, dar practic nu lucrează", explică Zoltan Somodi. Între cele care funcţionează, Primăria Sectorului 1, unde în 2005 nu s-a făcut nicio plată de impozit on-line, deşi sunt înregistraţi 241 de utilizatori. Sistemul este folosit numai pentru informare. La sectorul 6, în 2005 au plătit impozitele on-line 20 de cetăţeni, în timp ce înregistraţi sunt 100 de utilizatori. În sectorul 2, situaţia este cea mai bună, cu 5.000 de utilizatori înregistraţi şi 1.739 de plăţi în 2005.

Ghişeul virtual de plăţi, o posibilă soluţie
O posibilă soluţie poate fi Ghişeul virtual de plăţi, un portal-proiect al Ministerului Comunicaţiilor, care ar urma să reunească în acelaşi loc toate autorităţile locale şi tipurile de taxe care se pot plăti on-line. Conform oficialului MCTI, sistemul va elimina necesitatea utilizării sistemului de internet banking dat fiind că în România sunt numai circa 100.000 de conturi de internet banking, şi va fi accesibil tuturor deţinătorilor de carduri bancare, la acest moment, peste 6 milioane. Primele taxe care se pot plăti aici, în următoarele câteva săptămâni, vor fi amenzile de circulaţie, sistemul fiind acum în faza de testare. Portalul elimină şi restricţiile legate de exclusivitatea băncii, deoarece va fi accesibil contribuabilului, indiferent de banca sa. Pentru primării nu este nevoie decât de o investiţie minimă, achiziţionarea unei interfeţe între sistemul propriu şi portal. Utilizatorul va introduce pe portal datele de pe procesul-verbal de contravenţie, suma de plată şi datele de identificare de pe cardul bancar, iar sistemul va asigura viramentul sumei.

La Fisc, tot la ghişeu
Dacă în plata impozitelor locale s-au făcut totuşi nişte paşi, chiar timizi, plata obligaţiilor către Fisc rămâne încă un deziderat. Există nişte probleme în legislaţie, ne-au declarat specialiştii. Deocamdată nu se pot face plăţi on-line decât de către mariile companii, pentru Direcţia Generală a Marilor Contribuabili, iar la Fisc se pot trimite on-line declaraţiile lunare de impozite şi taxe, TVA.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite