Plasamentele financiare au mers în pierdere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatele pe ultimele cinci luni arată că niciunul dintre plasamentele posibile pe piaţa românească de capital nu a ieşit în câştig. Dimpotrivă, fondurile cu expunere în acţiuni sau cu


Rezultatele pe ultimele cinci luni arată că niciunul dintre plasamentele posibile pe piaţa românească de capital nu a ieşit în câştig. Dimpotrivă, fondurile cu expunere în acţiuni sau cu plasamente diversificate înregistrează scăderi medii ale valorii portofoliilor lor cu 5%, respectiv 2,1%.
Nici plasamentele în valută nu s-au dovedit a fi inspirate: euro e cu aproape 10% mai ieftin decât în ianuarie, iar dolarul s-a devalorizat faţă de leu cu peste 5%. Băncile continuă să ofere dobânzi real-negative (mai mici decât rata inflaţiei), iar SIF-urile au atins un nedorit record de contraperformanţă, cu un rezultat de minus 25,7%.
În fine, aurul a avut o creştere continuă până la vârful de 62,8 RON/gram din 12 mai, însă cotaţiile din ultimele zile (51,5 RON/gram) sunt egale cu cele din ianuarie, ceea ce înseamnă că nici acest plasament nu a adus investitorilor vreun câştig. Ce e de făcut în aceste condiţii? Deocamdată, analiştii pieţei le recomandă investitorilor să-şi păstreze calmul, să nu-şi ţină toate ouăle într-un singur coş şi să rămână pe poziţii până când cotaţiile îşi vor relua trendul ascendent.

Specialiştii recomandă diversificarea portofoliilor
"În opinia mea, pe termen lung va continua aprecierea leului, cu sublinierea că această creştere va fi susţinută de resorturi structurale, precum dezvoltarea economică a ţării. Prin urmare, în condiţiile de stabilitate economică, au sens plasamentele în lei", ne-a declarat fostul ministru de finanţe, Daniel Dăianu. "Nu este indicat să ţinem toate ouăle într-un singur coş. Astfel, un investitor ar trebui să orienteze o parte din bani către plasamentele bancare, o parte - către piaţa de capital. Nici depozitele în euro nu trebuie ocolite, şi, în ultima perioadă, ar trebui luat în considerare şi plasamentul de asigurare, un hibrid, de fapt, între economisire şi plasament", este de părere Dăianu. Cu toate acestea, analiştii evidenţiază faptul că românii nu au, încă, rutina opţiunilor diversificate ale modalităţilor de plasament.

E momentul să intrăm pe Bursă
Pentru românii cu mulţi bani şi bine informaţi, piaţa de capital continuă să rămână, în opinia analiştilor, cel mai bun plasament financiar. "Pentru cei care nu au intrat pe Bursă până în momentul de faţă, acum este momentul să acţioneze. Preţurile actuale, cel puţin la acţiunile celor mai importante companii listate la cota Bursei, sunt o adevărată oportunitate de investiţii", spune directorul executiv al Confident Invest, Nicolae Gherguş.
Cei prinşi de susţinuta perioadă de corecţii negative ar trebui să rămână în piaţă şi să se reorienteze, apreciază Gherguş.

Sfaturi pentru investitori:
* o bună informare;
* diversificarea plasamentelor;
* specularea scăderii cotaţiilor bursiere;
* plasamente în lei, pe termen lung;

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite