Planurile lui Boagiu: „Nu ştiu, discutăm, vom vedea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, a încercat să prezinte ieri proiectele de infrastructură pe care şi le-a planificat în mandatul său. În afară de o înşiruire de cifre şi proiecte vechi, Boagiu nu a dat niciun răspuns concret despre problemele cu adevărat importante pentru români.

Aşa cum ne-am obişnuit de mai mulţi ani, fiecare nou ministru al Transporturilor, odată cu instalarea în fotoliul de demnitar, convoacă o conferinţă de presă în care promite zeci de proiecte de infrastructură, cu cifre ameţitoare.

Citiţi şi:

Ministerul Transporturilor va lansa în 2011 proiecte de 5,5 miliarde de euro

De ce ar fi făcut excepţie Anca Boagiu, noul şef din clădirea de lângă Gara de Nord? Ieri, în faţa camerelor de filmat, citind de pe o foaie cu voce tremurândă, prima doamnă a transporturilor a înşiruit timp de zece minute proiectele pe care vrea să le demareze anul viitor: 288 de kilometri de autostrăzi, care vor fi gata în 2013 (exceptând un tronson, programat pentru 2015), 539 de kilometri de variante ocolitoare, 166 de kilometri de căi ferate, gări, proiecte de aviaţie şi de transport naval. Toate în valoare de 5,5 miliarde de euro, din care o mare parte bani europeni.

După parcurgerea cu succes a textului de pe foaie, discursul ministrului a devenit haotic. În momentul în care un ziarist a întrebat mai multe despre un proiect, Boagiu şi-a cerut scuze că nu are informaţii detaliate, iar despre absorbţia fondurilor UE în 2011 a spus că „vom vedea".

Aceasta după ce reprezentanţii ministerului avertizaseră ziariştii că nu pot pune mai mult de cinci întrebări, după modelul patentat de premierul Emil Boc la conferinţele de la Palatul Victoria.

„Căile ferate au fost jefuite"

Întrebată ce se întâmplă cu autostrada Comarnic-Braşov, Boagiu a replicat: „Încă nu am înţeles de ce s-a blocat acest proiect. Suntem în curs de discuţii pentru a relansa proiectul în concesiune sau în parteneriat public-privat".

Demnitarul nu a avut răspuns nici la întrebarea dacă românii vor putea ajunge la mare pe autostradă la începutul viitorului sezon estival: „Suntem în negociere. Acolo sunt probleme cu exproprierile, cu siturile arheologice şi cu modificarea soluţiei tehnice".

Când a venit vorba de căile ferate, Boagiu a susţinut că societăţile feroviare de stat trebuie restructurate. Când? „Nu ştiu. Trebuie evaluate costurile, veniturile...". Ea a făcut şi o afirmaţie curajoasă : „A fost jaf până acum în companiile de căi ferate". Cine a făcut aceste jafuri?, au încercat ziariştii să scoată o ştire. „Nu ştiu, întrebaţi instituţiile abilitate, nu ţine de competenţa mea...".

În schimb, Boagiu a ţinut să critice presa pentru articolele ironice la adresa celor câţiva kilometri de autostrăzi şi centuri inaugurate cu mare pompă în ultima lună.

În "Hall of Fame" a miniştrilor Transporturilor

Anca Boagiu a primit fotoliul de ministru al Transporturilor în septembrie 2010, în urma unei remanieri guvernamentale. Ea a mai deţinut această funcţie şi în perioada iunie-decembrie 2000, astfel că fotografia sa dăinuieşte deja pe pereţii holurilor din minister, pe lângă nume precum Anghel Saligny sau Barbu Ştefănescu Delavrancea. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite