Planurile de afaceri se fac de pe o zi pe alta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

care le împiedică dezvoltarea şi le provoacă pierderi. Care sunt cele mai mari provocări pentru întreprinzători la elaborarea unui business plan? Modificarea legislaţiei fiscale şi a

care le împiedică dezvoltarea şi le provoacă pierderi. Care sunt cele mai mari provocări pentru întreprinzători la elaborarea unui business plan?
Modificarea legislaţiei fiscale şi a sistemului de taxe şi impozite pentru societăţile comerciale, legislaţia neclară, care lasă loc de interpretări cu privire la multe aspecte legate de companii, şi lipsa unor indicatori financiari sectoriali la nivel de ţară, care să permită firmei să se poziţioneze pe piaţă raportându-se la sectorul pe care activează, reprezintă cele mai intâlnite provocări pentru întreprinzători la elaborarea unui plan de afaceri în România, spune Cristian Ionescu, Managing Director la firma de consultanţă COFACE România.
La aceasta se adaugă, explică Ionescu, şi "imposibilitatea realizării, din cauza noilor norme şi legi care afectează
viaţa
companiilor", a unui plan de afaceri pe patru-cinci ani, un plan viabil şi stabil şi care să nu sufere modificări majore".
Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), încadrează fiscalitatea în categoria variabilelor necontrolabile de către firme şi declară că desele modificări ale legislaţiei fiscale, precum şi întârzierile în adoptarea Codului Fiscal şi a bugetului pe 2007 reprezintă un element major de incertitudine. Astfel încât "o bună parte dintre întreprinzători nu şi-au definitivat planurile de afaceri, pentru că nu cunosc condiţiile fiscale, iar alţii îşi temporizează investiţiile", spune preşedintele CNIMM.
Riscul valutar, alături de fluctuaţia preţurilor la utilităţi (gazele naturale, energie electrică, petrol şi alte surse de energie), care influenţează competitivitatea externă, sunt, în opinia oficialului COFACE, unele dintre principalele variabile care nu pot fi controlate de firmă, dar care-i influenţează negativ activitatea. La acestea se adaugă şi "creşterea abruptă a salariilor din România în ultimii doi ani şi în viitorul apropiat, ca şi migrarea forţei de muncă spre alte ţări. Firmele sunt limitate în a controla acest factor, deoarece nu pot majora preţurile pentru produse sau servicii foarte rapid". Concurenţa după momentul aderării la UE reprezintă un alt factor de stres pentru întreprinzători, dat fiind că nimeni nu poate calcula impactul real pe care deschiderea pieţei româneşti o va avea în anii după aderare.

Planul de afaceri, obligatoriu la bancă
Dar de ce este atât de importantă elaborarea unui plan de afaceri? "Nicio bancă nu creditează o firmă fără să vadă un plan de afaceri fundamentat pe o perioadă de cel puţin trei-cinci ani", ne-a explicat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). "Cel puţin în acest moment nu ne putem face planuri de afaceri coerente, ci doar scenarii, pentru că, înainte, cel puţin în materie de accize situaţia era clară. Acum nu mai ştim cât este acciza specifică, cât cea ad-valorem. Acestea urmează să fie stabilite în fiecare an prin hotărâre de guvern", consideră Gilda Lazăr, director corporate affairs la JTI România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite