Planuri noi pentru emisiile poluante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile şi companiile energetice care fac parte din Asociaţia Internaţională a Tranzacţiilor cu Emisii (IETA) propun emiterea unor „obligaţiuni verzi“, pentru susţinerea actualului sistem de tranzacţionare a dreptului de emisii poluante, în scopul încurajării investiţiilor în tehnologii curate, scrie „The New York Times“.

Mecanismul aplicat în prezent, prin alocarea către companii a unor certificate care le dă dreptul la o anumită cantitate de emisii, nu este performant, pentru că, de regulă, companiile rămân cu surplusuri uriaşe de certificate.

Comisia Europeană a supraestimat cantitatea de emisii pe care o generează companiile, ceea ce s-a tradus într-un surplus de certificate pe piaţă. Fiecare astfel de permis, reprezentând o tonă de emisii, costă în prezent în jur de 15 euro pe bursele europene, însă ar trebui să aibă o valoare de patru ori mai mare pentru a încuraja investiţiile masive necesare pentru energia verde, precum cele în parcuri eoliene pe mare sau panouri solare.

„Emiterea unor obligaţiuni verzi ar avea potenţialul de a ajuta la depăşirea acestui impas şi ar stimula investiţiile în tehnologiile curate", susţine Imtiaz Ahmad, director executiv al băncii Morgan Stanley din Londra.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite