Planul de convergenţă, analizat de Comisie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană va analiza, miercuri, programele de convergenţă şi stabilitate depuse de zece state membre, printre care şi România. Potrivit proiectului programului de convergenţă al României pentru perioada 2009-2012, citat de Mediafax, economia va creşte în acest an, într-un scenariu de risc, cu 0,2%.

Avansul economiei este astfel cu peste un punct procentual mai redus decât în scenariul de bază al Guvernului, care indica o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) de 1,3%. Pentru anul viitor, proiecţia de bază prevede o creştere economică de 2,4%, iar, într-un scenariu de risc, avansul fiind de doar 1,4%.

Guvernul se aşteptă la o creştere a ratei şomajului până la 9% la finalul anului, cu 1,7 puncte procentuale peste estimarea iniţială. Rata şomajului ar urma să se reducă anul viitor, până la  6,7%. Guvernul menţine data de 1 ianuarie 2015 pentru adoptarea efectivă a monedei unice europene.

Proiectul a fost deja avizat de Guvernul român în ultima şedinţă. Acesta este revizuit anual şi transmis la Bruxelles. Celelalte state ale căror programe de convergenţă vor fi analizate de către Comisie sunt Slovenia, Luxembourg, Malta, Danemarca, Ungaria, Letonia, Lituania, Cehia şi Polonia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite