Planul la telefonie mobilă, îndeplinit 100%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit statisticilor, numărul de cartele SIM active este mai mare decât populaţia ţării. Consumul "pe pâine" de telefonie mobilă al românilor a depăşit toate aşteptările încă de la

Potrivit statisticilor, numărul de cartele SIM active este mai mare decât populaţia ţării.

Consumul "pe pâine" de telefonie mobilă al românilor a depăşit toate aşteptările încă de la apariţia primilor operatori, în urmă cu 11 ani. Acum este printre puţinii indicatori în care suntem mai înzestraţi tehnic decât vest-europenii.

Francezii de la Orange România au sărbătorit ieri atingerea pragului de 10 milioane de clienţi, anunţând consolidarea primului loc în clasamentul autohton al operatorilor de telefonie mobilă. Recent, principalul competitor din piaţă, Vodafone, anunţa că la 31 decembrie 2007 avea 8,8 milioane de clienţi. Următorul concurent, Cosmote, raporta închiderea anului trecut cu un număr de trei milioane de clienţi.

Chiar şi pe baza acestor date neactualizate, comparând cu populaţia ţării (circa 21,5 milioane de locuitori), ajungem la concluzia că rata de penetrare a telefoniei mobile a trecut de 100% (fără a lua în considerare şi serviciul Zapp - o tehnologie diferită de GSM -, care de ceva vreme a uitat să-şi anunţe numărul de utilizatori, rămânând "în jur de o jumătate de milion", sau recentul service de 3G al cabliştilor RCS-RDS).


Vorbăreţi şi scriitori de SMS-uri


Recordul era previzibil, întrucât, încă de la jumătatea anului trecut, potrivit rapoartelor Autorităţii de Comunicaţii, se ajunsese la o rată de penetrare de 90%. Iar în ultimii cinci ani, la fiecare 12 luni, rata de creştere a fost de cel puţin 10 puncte procentuale. Poate mai surprinzător este că la acest capitol devansăm ţări mult mai avansate tehnologic, precum Italia (50%) sau Franţa (85%).

Explicaţia acestei performanţe a telefoniei mobile de la noi a avut la bază slaba infrastructură de telefonie fixă. Astfel, telefonul mobil era văzut ca o necesitate. Astăzi însă, "necesităţile" au crescut şi un român este înregistrat ca având mai mult cartele SIM, fie la acelaşi operator, fie la operatori diferiţi.


O treime abonamente


Ultimele statistici oficiale arată că, din cei 19,5 milioane de utilizatori înregistraţi la jumătatea anului trecut, o treime erau utilizatori cu abonament (abonamente), restul având cartele preplătite. Din utilizatorii cu abonament, două treimi erau persoane fizice. În două treimi din gospodăriile din România, există cel puţin un telefon mobil plătit de unul dintre membrii gospodăriei. Pentru restul familiilor, principalul motiv pentru neutilizarea serviciilor de telefonie mobilă este "lipsa unei nevoi în acest sens".


Operatorii au constatat, cu mare bucurie, evident, că românul vorbeşte mult la telefon şi de câţiva ani este şi campion la transmis SMS-uri. În urmă cu un an, traficul mediu lunar originat de un utilizator de servicii de telefonie mobilă a fost de o oră şi 23 de minute (la începutul lui 2005, traficul era de "numai" o oră). La capitolul SMS, în primul semestru al anului trecut se înregistrau 1,5 miliarde de mesaje (718 milioane în semestrul întâi 2005). O altă analiză a Autorităţii de Telecomunicaţii mai arată că, la sfârşitul anului 2006, în medie, un utilizator de servicii de telefonie mobilă cu abonament a plătit pe lună 83,5 lei (sumă cu 70% mai mare faţă de factura de fix).

Clientul 10.000.000

Numărul 10 milioane al companiei Orange este un cadou de mărţişor făcut de Ionuţ Stroe soţiei sale. Al doilea SIM din familie după cartela sa telefonică le-a purtat noroc. Subofiţerul de la Şcoala de Pompieri şi Protecţie Civilă, Pavel Drăgănescu, din Boldeşti, a primit de la companie o excursie de o săptămână pentru două persoane la Paris cu cazare la un hotel de 5 stele. O ocazie uriaşă pentru Stroe care până acum nu a văzut decât Turcia, Bulgaria şi Spania, unde a fost la muncă, în agricultură. (George Banciulea)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite