Plajele româneşti compromit sezonul estival 2006

0
Publicat:
Ultima actualizare:

până la sfârşitul anului trecut, va da peste cap afacerile din domeniu.Deşi sezonul a fost deschis la 1 iunie, plajele de pe litoralul românesc sunt încă neamenajate, iar turiştii umblă de

până la sfârşitul anului trecut, va da peste cap afacerile din domeniu.
Deşi sezonul a fost deschis la 1 iunie, plajele de pe litoralul românesc sunt încă neamenajate, iar turiştii umblă de colo-colo, în căutarea unui şezlong. În aceste condiţii, hotelierii sunt pesimişti în ceea ce priveşte perspectivele sezonului 2006. Ei spun că neamenajarea până în prezent a plajelor ar putea duce la compromiterea totală a sezonului estival, cu repercusiuni inevitabile pentru anii următori.

Investiţiile de milioane de euro, umbrite de plajele neamenajate
Situaţia dezastruoasă a plajelor de pe litoral umbreşte investiţiile de ordinul milioanelor de euro pe care lanţurile hoteliere le-au făcut pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor. Operatori de turism internaţional precum TUI, Thomas Cook, ITS, organizaţii internaţionale ca World Travel and Tourism Council, hotelieri români şi specialişti străini şi-au exprimat îngrijorarea faţă de scăderea masivă a interesului pentru litoralul românesc. La aceasta se adaugă şi lipsa confortului de pe plajă. "Neîntreţinerea plajelor este modalitatea cea mai lesne de a pierde ce am reuşit cu greu. Am pierdut contracte importante cu ţările Scandinave şi Germania. Nu putem asigura calitatea serviciilor dacă nu avem şi plajă", a declarat, ieri, reprezentantul lanţului hotelier RIU în România, Dumitru Becşenescu.

Hotelierii vor parcelele inapoi
Criticile investitorilor de pe litoral ţintesc către Ministerul Mediului şi, implicit, spre ministrul Sulfina Barbu, iniţiatorul ordonanţei de urgenţă prin care plajele au fost luate din administrarea hotelurilor şi scoase la licitaţie. "Sulfina Barbu fie că nu a înţeles gravitatea situaţiei, fie se face că nu înţelege", a declarat Becşenescu. Angela Zahiu, directorul lanţului hotelier Best Western de pe litoral, este de părere că aceste contracte încheiate pot fi şi reziliate. "Dacă nouă ni s-au reziliat contractele în mod abuziv, şi lor li se poate face acelaşi lucru", a precizat Zahiu.

ANT ar putea cere reanalizarea contractelor
Ovidiu Iuliu Marian, preşedintele Autorităţii Naţionale de Turism (ANT), crede că, la aceste licitaţii de încredinţare a plajelor, atât hotelierii, cât şi operatorii de turism ar fi trebuit să aibă drept de preemţiune în faţa altora. El a spus că le-a dat dreptate hotelierilor, însă cu amendamentul că, pentru a participa la licitaţii, aceştia ar fi trebuit să fie constituiţi în consorţii, pentru a reprezenta o forţă cu potenţial economic. Oficialul a declarat că, cel mai probabil, ANT va face un demers oficial la Ministerul Mediului de reanalizare a contractelor prin care s-au închiriat plajele. În opinia lui, modalitatea în care plajele au fost adjudecate se pare că nu este convenabilă unei bune părţi din hotelierii de pe litoral. El a precizat că respectivele contracte pot fi reziliate unilateral dacă una dintre părţi (operatorul de plajă sau Direcţia Apelor Dobrogea Litoral) nu îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale întocmai şi la timp.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite