Plafon la subvenţiile pentru fermele mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deţinătorii de terenuri agricole de peste 2.500 de hectare nu vor putea primi mai mult de un milion de euro pe an, chiar dacă investesc în plus pentru protecţia mediului.

Fermierii care dezvoltă lucrări agricole pe suprafeţe mari de teren sunt, acum, răsfăţaţii Uniunii Europene, datorită subvenţiilor practic nelimitate acordate pentru exploataţiile lor. Din 2014 nu va mai fi însă aşa, pentru că totalul subvenţiei nu va mai putea depăşi un milion de euro per exploataţie pe an. Cel puţin, asta a lăsat să se înţeleagă comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, care în aceste zile efectuează o vizită în România.

„Aceste subvenţii se vor acorda ca o susţinere directă pentru veniturile fermierilor şi nimeni nu îi va întreba ce vor face cu banii. Dar de la un anumit nivel în sus va trebui să plafonăm aceste subvenţii, iar propunerea este ca acest nivel să fie în jurul sumei de 300.000 de euro", a spus ieri Dacian Cioloş, într-un scurt briefing de presă.

Mecanismul subvenţiei

Pentru mai buna înţelegere a mecanismului subvenţilor la culturile mari, menţionăm că fermierii primesc o plată directă pe suprafaţă de 200 de euro la hectar, o altă plată pentru lucrările de mediu şi îmbunătăţiri funciare şi o altă plată pentru salariile angajaţilor care lucrează la acea fermă. Dacian Cioloş s-a referit numai la plata pe suprafaţă. În prezent, nu avem un plafon şi totalul acestor plăţi poate depăşi un milion de euro, dar în viitoarea sesiune bugetară (2014-2020) nu va mai putea.

Spre exemplu, pentru o cultură de 5.000 de hectare, doar plata pe suprafaţă este acum de un milion de euro, la care se pot adăuga plăţile pentru mediu şi pentru salarii. Din 2014, pe suprafaţă se vor mai primi doar 300.000 de euro (indiferent de întinderea în hectare a acesteia), iar restul până la maximum un milion de euro per exploataţie se vor putea lua pentru mediu şi salarii.

Cioloş: dependenţa de banii UE nu se justifică

În argumentaţia sa contra subveniilor nelimitate pe marile culturi, Dacian Cioloş a arătat că „nu se mai poate justifica public" acordarea câtorva milioane de euro per exploataţie.  „Dacă nu poţi realiza profit fără să iei milioane de euro de la UE, înseamnă că ai o problemă de management, nu se poate să depinzi cu totul de aceşti bani", a conchis comisarul european.

Internetul la ţară, o ocazie ratată

Comisarul european Dacian Cioloş a avut şi o surpriză neplăcută la sosirea în România: dacă în urmă cu câteva săptămâni avusese discuţii cu partea română pentru a demara programul de bandă largă (internet) pentru zonele rurale, acum constată că nimeni nu a făcut nimic în acest sens. „Am constatat că nu s-a întâmplat nimic şi riscăm să pierdem această oportunitate", a spus Cioloş.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite