Plafar, scoasă la privatizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat, ieri, strategia de privatizare a Societăţii Naţionale Plafar, potrivit căreia 51% din capitalul social al societăţii va fi vândut către investitori. Compania are ca obiect

Guvernul a aprobat, ieri, strategia de privatizare a Societăţii Naţionale Plafar, potrivit căreia 51% din capitalul social al societăţii va fi vândut către investitori. Compania are ca obiect de activitate producţia şi industrializarea plantelor medicinale şi aromatice. Strategia de privatizare prevede menţinerea obiectului de activitate, asigurarea păstrării în funcţiune a capacităţilor de producţie viabile şi dezvoltarea acestora.
Selectarea investitorului se va face în două etape: calificare, o etapă intermediară în care potenţialul investitor depune oferte angajante îmbunătăţite, şi alegerea câştigătorului, după aplicarea unei grile de punctaj asupra ofertelor îmbunătăţite. Potrivit strategiei de privatizare, investitorul va asigura un program de investiţii pentru modernizarea societăţii, după care va proceda la o majorare de capital cu contravaloarea acestuia. Investitorul este obligat să aducă şi un aport de numerar care va putea fi utilizat pentru plata materiilor prime şi pentru plata datoriilor către creditori.
Plafar are opt subunităţi cu statut de sucursală în Botoşani, Braşov, Brăila, Cluj, Craiova, Constanţa, Roman şi Timişoara, un capital social de 2.026 miliarde de lei. Valoarea unei acţiuni este de 10 lei. Anul trecut, Plafar raporta venituri de 9,4 milioane de lei, faţă de 6,2 milioane de lei cu doi ani mai înainte. Despre privatizarea Plafarului s-a vorbit ca despre o profitabilă afacere imobiliară, deşi mare parte din spaţiile comerciale ale Plafarului au fost deja înstrăinate. Unitatea mai are 28 de spaţii comerciale şi 400 ha de teren. Statul este unicul acţionar la Plafar, prin Ministerul Economiei. Unitatea a fost reorganizată în 1999, rezultând patru societăţi: Regia Autonomă Plafar, Fares Orăştie, Fitoterapia Bucureşti şi Romflores SA.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite