De la Piteşti la Constanţa vom plăti taxă de autostradă. Vezi AICI cât

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CNADNR a finalizat analiza aferentă Studiului de Fundamentare pentru Proiectarea, construirea şi finanţarea Autostrăzii de Centură Sud a Municipiului Bucureşti şi întreţinerea şi operarea autostrăzii Piteşti-Constanţa. Când totul va fi gata, adică undeva în 2015, vom plăti taxă de autostradă.

Până în prezent, de câte ori s-a vorbit de o taxare pe autostrăzile româneşti suma vehiculată a oscilat între 3 şi 5 euro pe suta de kilometri. Asta înseamnă că din 2015 - bineînţeles, dacă totul va fi gata - am putea plăti în felul următor:

- 3-5 euro de la Piteşti la Bucureşti (100 km)

- 7,5-12,5 euro de la Bucureşti la Constanţa (250 km)

- 12-20 euro de la Piteşti la Constanţa (400 km cu tot cu centura Bucureşti în regim de autostradă)

Concluziile analizei CNADNR au fost trimise, împreună cu datele de la Ministerul Finanţelor Publice, spre avizare la EUROSTAT, pentru confirmarea faptului că realizarea acestui proiect nu va afecta deficitul bugetar al României.

Din trei lei, unul va veni de la şoferi

Potrivit studiului menţionat, acest proiect este fezabil pentru a fi realizat prin concesiune, potrivit normelor EUROSTAT, întrucât "poate fi finanţat într-un sistem mixt – 31% plăţi de disponibilitate de la Guvernul României şi 69% venituri realizate din taxarea directă a utilizatorilor", se arată într-un comunicat al CNADNR - Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale.
Primul an de operare al întregii secţiuni Piteşti-Constanţa este estimat a fi 2015, durata de concesiune fiind stabilită la 30 de ani, potrivit datelor preliminare. Costul de capital total aferent construcţiei este de 1,13 miliarde de euro, reprezentând costurile pentru construirea Centurii Sud a Municipiului Bucureşti, reabilitarea Autostrăzii Bucureşti – Piteşti şi realizarea dotărilor necesare taxării.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite