Pistolarii plătiţi să ucidă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri, DVD-ul "Capcana mercenarilor" se va vinde împreună cu ziarul "Adevărul" Gheorghe Cozorici, Mircea Albulescu, Ion Besoiu, Amza Pellea, Jean Constantin, Colea Răutu, George

Vineri, DVD-ul "Capcana mercenarilor" se va vinde împreună cu ziarul "Adevărul"

Gheorghe Cozorici, Mircea Albulescu, Ion Besoiu, Amza Pellea, Jean Constantin, Colea Răutu, George Mihăiţă, Ileana Popovici reprezintă numai o parte din distribuţia de excepţie a filmului.

Scenariul, scris de Liviu Gheorghiu şi Sergiu Nicolaescu, relatează o poveste din anul 1919, când Primul Război Mondial se sfârşise şi Europa suferea mari schimbări sociale.

Ţăranii unui sat ardelean sunt acuzaţi pe nedrept că ar fi incendiat o fabrică şi un depozit de cherestea, aflate în proprietatea baronului von Görtz, un ofiţer de carieră, interpretat de regretatul Gheorghe Cozorici.

Prin mijlocirea omului său, Luca (Mircea Albulescu), acesta angajează un grup de mercenari care decid să împuşte câte un om din fiecare casă a satului. Un detaşament al armatei române, condus de maiorul Andrei (Sergiu Nicolaescu), se încumetă să intervină. Urmează o luptă pe viaţă şi pe moarte între cele două tabere.

"Nu mă tăiaţi, că sunt aţos!"

Chiar dacă se baricadează în castelul baronului, mercenarii sunt omorâţi şi numai cei mai puternici dintre ei scapă. Condiţiile capitulării sunt şocante, la fel jocul actorilor în aceste scene: închişi câte doi într-o încăpere, mercenarii trebuie să bea alcool până când unul dintre ei cedează.

Cel care reuşeşte să rămână treaz e şi cel care va scăpa cu viaţa. De aceeaşi parte, baronul von Görtz şi soţia lui realizează un cuplu diabolic, cu un trecut misterios, de unde vor ieşi la iveală experienţele extraconjugale ale femeii.

Din tabăra opusă fac parte fraţii lui Luca, interpretaţi de actorii debutanţi pe atunci George Mihăiţă şi Şerban Ionescu. Jean Constantin este, şi de această dată, autorul unor replici comice, devenite celebre, chiar şi într-o peliculă lipsită de umor.

"Nu mă tăiaţi, că sunt aţos!", răspunde el unor mercenari care-l descoperă ascuns printre găini. Filmul reconstituie atmosfera socială şi istorică din perioada care a precedat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

S-a filmat la minus 32 de grade Celsius

Povestea este inspirată din realitate: un conte ungur a ordonat să fie executaţi 40 de români dintr-un sat transilvănean, pentru bănuiala de a fi dat foc pădurilor. Regizorul spune că o parte din filmări le-a făcut în fosta Republică Democrată Germană, unde a găsit un castel, pe o stâncă înconjurată de un râu. A fost o iarnă grea, cu temperaturi de minus 32 de grade Celsius, aşa că actorilor nu le-a fost tocmai uşor să filmeze.

"Cenzura din acea perioadă nu mi-a permis să insist asupra faptului că acel conte era ungur, ceea ce m-a obligat să înlocuiesc grupul de jandarmi cu altul de mercenari de diverse naţionalităţi", mărturiseşte Nicolaescu. "Filmul intră în aceeaşi categorie cu <> , legende istorice în film, şi i-a dat prilejul directorului de imagine Nicolae Girardi să-şi exercite talentul de excepţional portretist", mai spune Nicolaescu.

Cenzura din acea perioadă nu mi-a permis să insist asupra faptului că acel conte era ungur, ceea ce m-a obligat să înlocuiesc grupul de jandarmi cu altul de mercenari de diverse naţionalităţi
Sergiu Nicolaescu, regizor

Replici celebre, fotografii, ringtonuri, interviuri şi articole inedite găsiţi pe www.filmeleadevarul.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite