Ping-pong cu bonul ţăranilor din pieţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Agriculturii spune că producătorilor nu le trebuie casă de marcat, Agrostar susţine că bonul fiscal e obligatoriu, iar Finanţele pun totul în seama Agriculturii. Autorităţile au creat isterie şi acum nu mai ştiu cum să dreagă busuiocul. Ţăranii care vând legume în piaţă nu ştiu, încă, dacă trebuie să se autorizeze sau nu.

Săptămâna trecută, Ministerul Agriculturii i-a pus pe jar pe producătorii agricoli, după ce i-a anunţat că, de la 25 aprilie, nu mai au voie să-şi vândă legumele în pieţe dacă nu se vor înregistra ca persoane fizice autorizate (PFA) la Registrul Comerţului, potrivit ordonanţei 44/2008.

Oficialii din Agricultură au declarat că ordonanţa a fost iniţiată şi semnată de Finanţe, iar ei doar au simţit nevoia să le amintească ţăranilor care cultivă şi apoi vând ceapă sau cartofi că trebuie să se autorizeze.

Ce spun finanţele

Pe de altă parte, reprezentanţii federaţiei sindicale Agrostar au sărit ca arşi, spunând că, potrivit legislaţiei care priveşte funcţionarea PFA, ţăranii vor trebui să-şi ţină evidenţă contabilă, să-şi cumpere case de marcat şi să emită bonuri fiscale. De cealaltă parte a baricadei, la Ministerul Agriculturii declaraţiile sunt total diferite.

„Producătorii trebuie să se înregistreze o singură dată la Registrul Comerţului, apoi anual vor face o declaraţie pe propria răspundere privind venitul obţinut. Nu au nevoie nici de evidenţă contabilă şi nici de casă de marcat", a declarat Adrian Rădulescu, secretar în Ministerul Agriculturii.

Avînd în vedere că ordonanţa a fost iniţiată şi semnată de Ministerul de Finanţe, am sunat la instituţia de resort pentru a ne clarifica. Finanţele ne-au dat următorul răspuns: „Producătorii care vând ocazional în pieţe, târguri sau oboare nu trebuie să-şi instaleze casă de marcată, iar contabilitatea va fi ţinută în partidă simplă".

Deocamdată, rămâne cum a fost

După isteria creată, oficialii din Agricultură spun că toti ţăranii îşi vor vinde marfa la fel ca până acum, în baza unui certificat obţinut de la primărie. În schimb, comercianţii - mai exact, acele persoane care, pe lângă culturile proprii, cumpără marfă şi de la intermediari şi desfăşoară o activitate economică - sunt obligaţi să se înregistreze la Registrul Comerţului ca PFA.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite