Ping-pong cu Ordonanţa creditelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce bancherii au emis acte adiţionale pentru alinierea contractelor de credit la Ordonanţa 50, stârnind nemulţumirea a mii de români îndatoraţi la bănci, disputa se mută acum pe alt front.

Bancherii spun că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a venit, ulterior intrării în vigoare a actului normativ, cu o serie de interpretări, care nu sunt însă şi corecte. „Există interpretări diferite ale aceloraşi paragrafe", a declarat Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

De exemplu, Gheţea spune că Ordonanţa 50 prevede o listă de comisioane permise în noile contracte şi atât, însă interpretarea ANPC arată că dacă un comision nu se regăseşte în această listă, el trebuie eliminat.

De asemenea, bancherii contestă modul de calcul al dobânzii. Mai exact, stabilirea marjei care se adaugă indicelui de referinţă în calculul dobânzii. Gheţea spune că marja ar trebui să fie egală diferenţa dintre vechea dobândă şi indice, dar ANPC susţine că acest lucru este posibil numai cu acordul clientului.

Întrebat dacă băncile au dreptul să modifice dobânzile fixe în dobânzi variabile, Gheţea a răspuns: „Nu au dreptul, sunt obligate. Este corectă transformarea în dobânzi variabile. Ceea ce nu este corect, este că se doreşte cu acest prilej să se reducă dobânzile, ceea ce nu este normal". Totuşi, ANPC informează că băncile nu au voie să modifice tipul dobânzii.

Controverse la cameră

Bancherii au depus o serie de amendamente la Ordonanţa creditelor şi spun că încearcă să explice autorităţilor care este pericolul ca această ordonanţă să devină lege. Dacă actul normativ va trece nemodificat de Camera Deputaţilor, bancherii vor să ceară preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge legea de aprobare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite