E loc de mai rău! Pieţele subestimează riscurile asociate datoriilor Franţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costul împrumuturilor pentru statele considerate “nucleul dur” al zonei Euro au crescut în ultimele săptămâni, dar unii analişti consideră că în ciuda acestor creşteri, vulnerabilităţi precum cele pe care le are economia Franţei, nu sunt totuşi luate în calcul de pieţe.

Diferenţele dintre randamentele obligaţiunilor germane şi randamentele celor franceze au ajuns pe fondul crizei datoriilor suverane, la cele mai înalte niveluri de la lansarea monedei unice până în prezent. O evoluţie care arată că investitorii au din ce în ce mai puţină încredere în titlurile franceze prin comparaţie cu cele emise de statul german. “Randamentele au crescut doar pentru că pieţele şi investitorii sunt îngrijoraţi cu privire la capacitatea politicienilor europeni de a ţine criza sub control, şi chiar de şansele pe care aceştia le au în a menţine zona euro ” după cum susţine John Higgins, economist şef în cadrul Capital Economics, una dintre instituţiile financiare foarte active pe pieţele de obligaţiuni. Mai mult decât atât însă, într-o declaraţie preluată de postul de televiziune CNBC, Higgins spune că diferenţele dintre randamentele obligaţiunilor celor două state ar putea continua să se mărească, mai ales în cazul în care Grecia ar părăsi zona euro.

Potrivit ministrului francez de finanţe însă, în ciuda creşterilor randamentelor obligaţiunilor ţării sale, costul împrumuturilor a rămas la niveluri “favorabile”, chiar dacă agenţia de rating Moody’s a transmis recent pieţelor un avertisment în care spunea că o eventuală creştere a costurilor de împrumut ar putea afecta ratingul suveran al Franţei.

Higgins susţine că o eventuală scindare a zonei euro nu ar însemna în mod obligatoriu un faliment pentru Franţa, dar pieţele nu au încorporat încă în preţuri un astfel de eveniment. “Investitorii subestimează deocamdată riscurile asociate vulnerabilităţilor pe care Franţa le are, şi supraestimează riscurile asociate unor economii mai bine poziţionate, precum ce a Austriei” a adăugat acesta, spunând că ambele ţări menţionate sunt supuse în egală măsură riscurilor generate de pieţele din Sudul şi Estul Europei deopotrivă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite