Pietele produselor agricole din Romania vor fi reglementate dupa regulile europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mecanismele si instrumentele de organizare si functionare a pietei agricole din Romania vor fi armonizate cu cele din Uniunea Europeana in perspectiva aderarii, a hotarat Guvernul, printr-o ordonanta

Mecanismele si instrumentele de organizare si functionare a pietei agricole din Romania vor fi armonizate cu cele din Uniunea Europeana in perspectiva aderarii, a hotarat Guvernul, printr-o ordonanta simpla. Noile reglementari vizeaza si realizarea obiectivelor privind politica agricola si de dezvoltare rurala stabilita pentru 2005-2008. Printre produsele agricole si derivatele lor care fac obiectul acestor masuri sunt: cereale; sfecla de zahar si zahar; cartofi; legume si fructe; struguri, must, vin si produse pe baza de vin; carne de porc; carne de pasare si oua; carne de bovine; carne, lapte, lana de ovine si caprine; lapte si produse lactate. Pentru toate aceste produse vor fi promovate masuri specifice filierei respective.
Pretul va fi stabilit de "conclavurile" filierei fiecarui produs agricol
Actul normativ stabileste organismele responsabile cu elaborarea si implementarea strategiilor si politicilor fiecareia dintre cele 16 piete ale categoriilor de produse enumerate mai sus. Acesti supervizori sunt: Ministerul Agriculturii, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, institutii care implementeaza politicile agricole si Consiliul pe filiera de produs. Rolul determinant revine ultimului organism amintit, care va functiona in sistem de parteneriat public privat si va reuni toti operatorii aflati pe filiera: producatori agricoli, procesatori, depozitari, comercianti, utilizatori, precum si reprezentantii autoritatilor care organizeaza si reglementeaza piata. Cu 30 de zile inainte de inceperea anului de piata (septembrie), partenerii celor 16 consilii infiintate pot conveni preturi orientative. Acestea se supun aprobarii Consiliului filierei si se fac publice. Actul normativ sustine ca prevederea de stabilire a pretului este numai orientativa, nu restrictioneaza concurenta si nu afecteaza mecanismele economiei de piata care dau pretul in urma jocului liber dintre cerere si oferta. Instrumentele de reglementare care stau la baza celor aratate mai sus se practica in Comunitatea Europeana si se pot aplica simultan sau individual. Ele au drept scop si urmatoarele: sprijinirea financiara a producatorilor agricoli sau a partenerilor aflati pe filiera produsului; subventionarea cresterii calitatii productiei, introducerea unor mecanisme de interventie pe piata; scheme privind comertul exterior cu produse agricole si agroalimentare care includ regimul tarifar, promovarea si sustinerea exportului etc. Fondurile pentru finantarea masurilor de reglementare cuprinse in acest act normativ se vor asigura de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite