Pieţele financiare, decuplate de scandalul politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atât Bursa, cât şi piaţa valutară au recuperat, ieri, mare parte din pierderile de joi Piaţa de capital şi piaţa valutară par să nu includă, cel puţin deocamdată, "efectul" sau,

Atât Bursa, cât şi piaţa valutară au recuperat, ieri, mare parte din pierderile de joi

Piaţa de capital şi piaţa valutară par să nu includă, cel puţin deocamdată, "efectul" sau, în termeni tehnici, "prima" de suspendare a preşedintelui ţării. Pieţele româneşti ne-au obişnuit ca în momente cu încărcătură emoţională să aibă un comportament care, la prima vedere, este "atipic". De fapt, ele au un comportament mai degrabă natural.

În ianuarie 1999, când pe Valea Oltului se duceau lupte grele între mineri şi jandarmi, la Bucureşti, Bursa părea complet decuplată de la realitate şi creştea. Explicabil: uitată de ceva vreme într-o vale a plângerii (cu tranzacţii în zile "bune" de numai câteva zeci de mii de dolari), piaţa de acţiuni nu mai putea fi impresionată de nişte gaze lacrimogene.

Stabilitate "împrumutată" de pe pieţele internaţionale

După opt ani, atât tabloul economic, cât şi cel politic sunt radical schimbate, în primul rând datorită statutului de stat membru UE. Iar Bursa, în cele mai urâte zile, are un rulaj de câteva milioane de dolari (în condiţiile în care leul s-a depreciat faţă de perioada aceea cu "doar" 100%). Astfel, e aproape natural ca investitorii să se intereseze mai puţin de evenimentele politice - mai ales când acestea se înscriu în limitele jocului democratic şi nu paralizează nivelul executiv al statului - şi mai mult de evenimentele economice; din ţară, dar şi din străinătate, atât timp cât pieţele româneşti sunt cuplate, prin intermediul investitorilor, cu cele internaţionale.

Vedetele de la Bucureşti, în creştere

"Ieri, toate Bursele europene importante au crescut, dar în primul rând piaţa americană a dat semne de creştere, în urma rezultatelor peste aşteptări ale companiilor mari", spune Emil Ogică, vicepreşedinte firmei de consultanţă KTD Invest. Contextul internaţional poate fi astfel una dintre explicaţiile creşterii de aprope 1% pe ansamblu a Bursei de la Bucureşti. "Când trendul pe pieţele globale este de scădere, investitorii internaţionali pot lua în calcul mutarea pe pieţe mai sigure. Dar, acum, a contat faptul că pieţele importante nu s-au panicat de scăderea de 5% înregistrată joi de Bursa chineză", arată analistul. În urmă cu două luni, o scădere de 10% a Bursei de la Shanghai antrena un val de vânzări pe pieţele internaţionale.

E greu de estimat care va fi comportamentul pieţei interne săptămâna viitoare. Putem lua în calcul că, dacă vor recurge la vânzări, pentru a găsi cumpărători, investitorii vor căuta să crească puţin piaţa înainte.

Ieri, în schimb, la BVB s-a înregistrat cea mai scăzută lichiditate din săptămână, valoarea totală a tranzacţiilor fiind de 14,3 milioane de euro. Un pachet de 0,017% din acţiunile Petrom a fost transferat, la mijlocul şedinţei de vineri, pe piaţa Deal (de negociere) a Bursei, pentru 5,3 milioane de lei (preţ unitar de 0,53 lei/acţiune. Ieri, acţiunile Petrom au închis şedinţa la 0,5450 lei, în creştere cu 2,83%, recuperând astfel jumătate din pierderea de joi. Cealaltă companie petrolieră de la Bursă, Rompetrol Rafinare, a fost ieri cel mai tranzacţionat titlu (cinci milioane de acţiuni). Preţul de închidere a fost de 0,105 lei, cu aproape 1% mai mare decât joi. SIF5 a avut ieri cea mai mare creştere dintre societăţile de investiţii financiare, cu 2,3% (toate celelalte au fost însă pe creştere).

Leul s-a ţinut tare în raport cu valutele

Ieri, în condiţiile în care cotaţiile internaţionale au apropiat euro de maximul istoric faţă de dolar (1,3637), şi la Bucureşti, leul s-a ţinut tare. Piaţa interbancară a recuperat ieri din pierderea suferită joi de leu, cursul coborând ieri la 3,3328 lei/euro (nivelul de miercuri - 3,3298). Mă aşteptam ca mai degrabă cursul să crească şi ieri, dar se pare că investitorii sunt încă într-o stare de aşteptare, spune Emil Ogică. Ce pare să fie clar e că... "Efectele suspendării preşedintelui nu sunt clare încă, însă principalul impact va fi asupra mediului politic decât asupra celui economic", după cum a declarat, pentru Mediafax, analistul principal al Economist Inteligence Unit pentru Europa Centrală şi de Est, Joan Hoey. "Efectele asupra mediului economic sunt mai puţin evidente. Bineînţeles că investitorilor nu le place instabilitatea politică, însă, pentru moment, noul guvern minoritar este destul de sigur, restul fiind mai mult în plan secundar. Totuşi, în ultimele luni, tensiunile politice au condus la încetinirea reformelor, ceea ce a devenit un motiv de îngrijorare pentru Bruxelles, care a cerut guvernului să continue să îşi îndeplinească angajamentele, ca membru al UE".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite