Pierderi-record pentru marile bănci europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă înăsprirea cerinţelor de capital şi ştergerea datoriilor Greciei, grupurile bancare din Europa se confruntă şi cu pierderi uriaşe.

Loviturile se ţin lanţ pentru marile grupuri bancare europene. După ce au fost practic forţate să participe „voluntar" la planul de salvare a Greciei (adică să şteargă 50% din datoriile acesteia) şi să se alinieze noilor condiţii de capital impuse la nivelul Uniunii Europene, acestea se confruntă acum şi cu scăderea profiturilor care, în unele cazuri, a dus grupurile pe pierdere. Este cazul celei mai mari bănci italiene, UniCredit.

În cel de-al treilea trimestru al acestui an, instituţia bancară a înregistrat o pierdere-record în valoare de 10,6 miliarde de euro. „Decizia de a şterge o parte din datoriile pe care le aveam de recuperat şi de a strânge capital vor consolida banca", a declarat Federico Ghizzoni, directorul executiv al grupului.

Unităţile nonstrategice vor fi închise

Grupul a înregistrat pierderi în valoare de 8,7 miliarde de euro generate de ştergerea datoriilor pe care le avea de recuperat de la Kazahstan, iar alte 285 de milioane de euro au fost pierdute ca urmare a fluctuaţiilor din pieţele de obligaţiuni guvernamentale, au anunţat reprezentanţii grupului. Luni, imediat după publicarea rezultatelor financiare, preţul acţiunilor UniCredit a căzut cu până la 9,6% pe burse. Totodată, grupul bancar a dezvăluit că va încerca să vândă acţiuni în valoare de 7,5 miliarde de euro pentru a îndeplini noile condiţii de capital din UE.

Reprezentanţii UniCredit au adăugat că grupul va renunţa la unităţile care nu prezintă importanţă strategică, fără a da însă mai multe detalii. Mai mulţi analişti speculează însă că ar fi vorba despre retragerea de pe pieţele est-europene. Banca a renunţat la ideea de a plăti dividende în acest an şi, până în 2015, plănuieşte să concedieze 5.200 de angajaţi. Ieri, sucursala din România a grupului italian, Unicredit Ţiriac Bank România, a anunţat că profitul net a scăzut cu 43% în primele nouă luni din 2011 faţă de perioada similară a anului trecut.

Astfel, profitul UniCredit Ţiriac Bank a înregistrat un profit net de 122 de milioane de lei (29 de milioane de euro) în primele nouă luni ale anului, cu 43% mai mici faţă de perioada similară a anului trecut. Într-un comunicat emis ieri, grupul bancar anunţă că profitul a fost afectat în principal de scăderea veniturilor din dobânzi, cauzată de condiţiile economice dificile şi de modificări în lege.

„Veniturile nete din dobânzi au coborât cu 18,4%, afectate de volumul redus al activităţii economice şi impactul modificărilor legislative", se arată document. „Creşterea economică modestă şi incertitudinile externe au afectat piaţa din România şi comportamentul consumatorilor", declară în comunicat Răsvan Radu, directorul general al UniCredit Ţiriac Bank.

Pierderile pe Grecia îşi spun cuvântul

Similar, Société Générale, al doilea grup bancar ca mărime din Franţa, a înregistrat în cel de-al treilea trimestru al acestui an un profit sub aşteptări din cauza pierderilor generate de împrumuturile acordate Greciei. Grupul bancar a avut, în intervalul iulie-septembrie 2011, profit net în valoare de 622 de milioane de euro, cu 30,6% mai mic decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut. 

Reprezentanţii băncii au declarat că rezultatele se explică prin pierderile suferite pe Grecia. În intervalul 1 iulie - 1 noiembrie 2011, Société Générale şi-a redus cu 10 miliarde de euro expunerea pe obligaţiunile guvernamentale toxice, înregistrând astfel o pierdere de 121 de milioane de euro.

Forţate să ierte Grecia de jumătate din datorii

Cele două grupuri bancare vor înregistra pierderi semnificative ca parte a planului de salvare a Greciei. UniCredit are o expunere de 801 milioane de euro datoria statului elen, ceea ce înseamnă că că va pierde peste 400 de milioane de euro. Société Générale are o expunere de 2,5 miliarde de euro, din care va pierde şi ea jumătate.

Grupurile bancare americane câştigă de pe urma crizei din Europa

Temerile legate de viitorul zonei euro au trimis bursele pe roşu şi ieri, acestea având pierderi la finalul şedinţei de tranzacţionare. Unii câştigă însă de pe urma situaţiei. Băncile americane se numără printre beneficiari, explică un analist financiar.

„Ironia actualei situaţii este că băncile beneficiază în acest moment de pe urma a ceea ce se întâmplă în Europa. Băncile europene îşi vând activele din America la preţuri reduse către băncile americane, creând astfel un câştig pentru acestea", a explicat Dick Bove, analist la compania Rochdale Securities, într-un interviu acordat postului american de televiziune CNBC.

Risc de supracapitalizare

Adevărul este că, în ciuda speculaţiilor, companiile bancare se află într-o stare destul de bună, a continuat analistul. Mai mult, faptul că acestea „înoată" în lichidităţi ar trebui să elimine orice teamă privind finanţarea. Mai degrabă, instituţiile ar trebui să se teamă de supracapitalizare, explică analistul.

„Dacă privim datele pe ultimii 75 de ani şi ajungem în punctul în care Corporaţia Federală de Garantare a Depozitelor a fost înfiinţată, vedem că niciodată nu am mai avut un nivel atât de ridicat al capitalului plus rezerve ca procent din valoarea activelor din sistemul bancar", arată Bove. În plus, depozitele continuă să crească, având în vedere că populaţia şi investitorii se tem de ceea ce se întâmplă în piaţă şi preferă active mai puţin riscante. „Băncile au prea multe lichidităţi în acest moment, prea mult capital. Nu există nicio problemă cu finanţarea", explică Bove.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite