Piaţa plasamentelor colective, revigorată de creşterile bursei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima dată după scăderile din primăvară, unităţile de fond au adus, în septembrie, câştiguri peste inflaţie

Plasamentele în unităţi de fond au redevenit rentabile, în prima lună a acestei toamne, după o lungă perioadă de scăderi drastice, datorită în principal evoluţiei pozitive a cotaţiilor bursiere.
Fondurile specializate în plasamente pe acţiuni şi cele diversificate au fost cel mai puternic influenţate de evoluţiile înregistrate pe Bursa de Valori Bucureşti şi pe piaţa RASDAQ. Aşa se face că, de câte ori cotaţiile suferă corecţii, se devalorizează cu o anumită întârziere şi unităţile de fond emise de respectivele organisme de plasament colectiv. Din fericire, în septembrie s-a întâmplat exact invers: revigorarea pieţei bursiere a condus la creşteri spectaculoase ale valorii unităţilor de fond. Faţă de luna precedentă, dinamica fondurilor diversificate a fost, în septembrie, de peste 11,7%, iar a celor pe acţiuni de peste 10%. Iar performanţa faţă de începutul anului a fost, pentru prima oară după lunile "negre" din primăvară-vară, mai mare decât inflaţia. Pe primele nouă luni, cu o inflaţie de 2,74%, performanţa fondurilor diversificate a fost de 5,4%, iar a celor de acţiuni 5,9%.
De la derută la optimism
Ceea ce s-a întâmplat în primăvară ar trebui să fie o lecţie pentru mulţi investitori. După ce Fed (Rezerva Federală Americană) şi BCE (Banca Centrală Europeană) au majorat semnificativ dobânzile de intervenţie, o mare parte din fondurile străine prezente în România şi-au reorientat plasamentele către pieţele din Europa şi America. Efectul s-a resimţit imediat, şi cotaţiile bursiere au suferit corecţii dintre cele mai severe, multe titluri înregistrând minusuri-record pentru întregul lor istoric. Reculul bursei, resimţit timp de câteva luni, s-a propagat pe întreaga piaţă financiară, primele lovite fiind organismele de plasament colectiv. În mod special, fondurile de acţiuni şi cele cu plasamente diversificate (acţiuni+obligaţiuni) au avut de suferit, ieşind pe minus, de exemplu în mai, faţă de începutul anului o premieră tristă după mai mulţi ani de zile.
"Corecţiile din primăvară-vară, ca şi revenirile de acum, s-au datorat evoluţiilor înregistrate pe piaţa noastră bursieră. La ce ne putem aştepta în viitor? Tot de bursă depinde şi răspunsul la această întrebare. Ar fi de dorit ca, pe piaţa bursieră românească, fondurile mutuale să găsească mai multe variante de diversificare a riscului", ne-a declarat Adrian Tudose, director executiv al Uniunii Naţionale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite