Piaţa jocurilor de noroc, urmărită de ghinioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România, cel puţin 450.000 de oameni joacă online în jur de 100 de euro de persoană pe lună, ceea ce înseamnă că într-un an sunt investiţi aici aproximativx 500 de milioane de euro.

Cu toate acestea, statul are foarte multe impedimente în a reglementa piaţa. Reprezentanţii organizatorilor de jocuri de noroc atât online, cât şi offline, reuniţi azi dimineaţă într-o conferinţă organizată de ZF, au arătat că legislaţia care guvernează jocurile de noroc online este aproape completă, dar practic imposibil de aplicat. Există, adică, legea 246/2010 privind jocurile online şi hotărârea 823/2011 care stabileşte normele de aplicare.

Însă prin aceste norme se prevede că piaţa trebuie urmărită de către operatori de monitorizare şi raportare, care în prezent nu există. Altfel spus, cine accesează un joc de noroc online, se află în afara legii şi este pasibil chiar şi de închisoare de la şase luni la doi ani, dar nu există o autoritate care să-l prindă asupra unui astfel de fapt.

De cealaltă parte, cine vrea să organizeze un joc de noroc online, nu are de la cine să primească o autorizaţie de funcţionare şi o licenţă. Astfel că, putem spune, atât jucătorii, cât şi organizatorii jocurilor se află în afara legii, în timp ce statul nu are cum să câştige ceva de pe urma sutelor de miliarde de euro ce se rulează prin această piaţă.

Cazinourile, decimate de taxe

Dintr-un număr de 22-24 de cazinouri existente în anul 2009 în România, în prezent au mai rămas 7-8, din care trei urmează să se închidă în aceste zile. Spre deosebire de jocurile online, care se desfăşoară prin servere înregistrate în alte ţări (şi care nu aduc nimic la bugetul de stat), cazinourile operează fizic în România şi contribuie la bugetul de stat, atât prin impozitele exorbitante ce i se percep, cât şi prin plata celorlalte costuri efective de operare. Cu toate acestea, statul pare să ţină partea jocurilor online, întârziind să le reglementeze, şi să trateze cu maximă ostilitate operatorii offline, au arătat participanţii la conferinţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite