Piata gazelor se liberalizeaza pana la 65% de la 1 septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Castigul nu va fi unul financiar, ci in tratamentul acordat clientului

La 1 septembrie, piata gazelor se va deschide la 65%, comparativ cu 50% cat este in prezent. Decizia apartine Autoritatii Nationale de Reglementare a Gazelor Naturale - ANRGN, care considera ca reforma in sectorul gazelor naturale este intarziata cu 15 ani. Prin deschiderea pietei la 65%, numarul consumatorilor eligibili va creste de la 130 la 14.000. Saltul acesta este posibil prin scaderea pragului minim de consum de la 1,24 la 124.000 mc/an. Consumatorii casnici vor deveni eligibili incepand cu 2007. Dar ce inseamna eligibilitate pentru consumatori?
Preturi mai mici pentru consumatorii industriali
Consumatorii industriali isi pot alege furnizorul cu care pot negocia pretul, ajungand la discounturi de pana la 20$/1.000 m.c. "Acestia isi pot alege furnizorul de gaze dintr-o zona indepartata daca discountul oferit il avantajeaza. Infrastructura pare sa-l tina captiv, dar nu este asa. Gazul este o marfa care vine din Rusia sau din centrul Transilvaniei. Transportul reprezinta 10% din pretul gazului, iar 90% este chiar gazul in sine", declara Gabriel Sarbu, director in ANRGN. Conform datelor Autoritatii, consumatorii medii pot avea castiguri de pana la 80.000 de dolari pe an doar din jocul pretului negociat cu furnizorii.
Consumatorii casnici, servicii mai bune
Pentru consumatorii casnici, deschiderea pietei nu va aduce un pret mai mic al gazelor, ci servicii mult mai bune. Aceasta este opinia ANRGN, care recunoaste ca romanii nu prea vor avea posibilitatea de negociere, fapt pentru care deschiderea pietei ii va lasa reci. Gabriel Sarbu insista pe ideea calitatii serviciilor, pe consultanta, plata prin banci si chiar finantare pentru achizitionarea unor centrale termice, de exemplu. "Va fi un alt mod de tratare a clientului", conchide oficialul ANRGN.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite