Piaţa de capital se detaşează de scandalurile politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar în cazul organizării alegerilor anticipate, volatilitatea din piaţa de capital va creşte semnificativ Disputele din clasa politică românească se regăsesc şi în evoluţia pieţei

Doar în cazul organizării alegerilor anticipate, volatilitatea din piaţa de capital va creşte semnificativ

Disputele din clasa politică românească se regăsesc şi în evoluţia pieţei de capital autohtone. Aproape de fiecare dată când preşedintele Traian Băsescu îl ataca pe premierul Călin Popescu Tăriceanu sau invers, tensiunile se resimt şi în evoluţia Bursei de Valori Bucureşti, mai ales în cazul celor cinci societăţi de investiţii financiare.

Efectele vizibile în piaţă demonstrează o dată în plus că avem avem de-a face cu o bursă care nu poate fi înscrisă în tiparul ţărilor cu economii dezvoltate. Evoluţiile trecute au dovedit că piaţa de capital românească este atipică. Septimiu Stoica, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a explicat pentru Adevărul că trendul de creştere ţine de evenimentele pozitive din ultima perioadă - integrarea României în Uniunea Europeană. Spre exemplu, faptul că în luna iulie din anul 2005, premierul Călin Popescu Tăriceanu şi o parte din liderii liberali au acceptat organizarea alegerilor anticipate a afectat evoluţia indicelui BET-FI (care monitorizează evoluţia titlurilor SIF) numai pe parcursul unei singure şedinţe. Ulterior, piaţa de capital a crescut semnificativ. Iar în aprilie 2006, când preşedintele Băsescu a afirmat că regretă numirea lui Tăriceanu în funcţia de premier, cotaţiile SIF-urilor au continuat să crească. Scăderea ulterioară a survenit pe fondul unui sentiment negativ al investitorilor străini faţă de pieţele emergente.

Alegerile anticipate nu pot trece neobservat

Alin Brendea, director de tranzacţionare la Prime Transaction, consideră că anul 2006 a fost unul bogat în evenimente politice care s-au reflectat în evoluţia Bursei de Valori. "În ultima perioadă însă, sectorul economic încearcă să se separe tot mai mult de cel politic, astfel că discuţiile de la începutul acestui an referitoare la posibilitatea organizării de alegeri anticipate au avut un impact mai temperat", apreciază directorul Prime Transaction. Dar în ciuda încercărilor de detaşare a investitorilor de certurile politice, reprezentanţii pieţei de capital spun că, în cazul în care alegerile anticipate vor fi organizate, piaţa de capital va resimţi efectele pe termen scurt. Analiştii Raiffeisen spun că, în această situaţie, volatilitatea va creşte pentru o perioadă foarte scurtă de timp, pentru că investitorii nu vor fi surprinşi de o astfel de decizie. Pe de altă parte, oficialii Băncii Mondiale afirmau recent că disputele politice vor afecta economia pe termen lung.

Graţiela Iordache, preşedintele subcomisiei piaţă de capital din Camera Deputaţilor, subliniază faptul că anticipatele influenţează evoluţia pieţie de capital. În eventualitatea unor alegeri anticipate, Bursa va resimţi efectele, dar numai pe termen scurt, până când investitorii vor vedea structura noului guvern, spune Iordache.

În acelaşi timp, Septimiu Stoica explică faptul că alegerile se întâmplă şi în alte ţări şi presupun şi existenţa unor preferinţe pentru un partid sau altul. "Un eveniment precum organizarea de alegeri anticipate nu are cum să treacă neobservat. Însă amplitudinea efectelor în evoluţia Bursei este greu de decelat", conchide Stoica.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite