Piaţa de capital îşi continuă perioada de creştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A doua şedinţă de tranzacţionare a acestei săptămâni a marcat noi maxime istorice la nivelul indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în timp ce Bursa Monetar-Financiară şi de Mărfuri

A doua şedinţă de tranzacţionare a acestei săptămâni a marcat noi maxime istorice la nivelul indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în timp ce Bursa Monetar-Financiară şi de Mărfuri din Sibiu (BMFMS) a raportat recorduri absolute atât ca volum, cât şi ca valoare tranzacţionată.
Astfel, în timp ce rulajul total raportat de BVB la închiderea şedinţei a fost de 45 milioane de lei, bursa din Sibiu anunţa 43.224 de contracte, reprezentând peste 122 milioane de lei. Indicele BET-Compozit, "barometrul" tuturor emitenţilor listaţi la BVB, a încheiat, ieri, la nivelul de 5.128,17 puncte, însemnând o creştere cu 31,13% de la începutul acestui an, iar indicele BET-FI (care reflectă evoluţia SIF-urilor) a atins un nou maxim la 56.081,58 de puncte (+17,85% în 2006). "şedinţa de astăzi (n.r. - ieri) a început pe creştere, urmată de o scurtă perioadă de corecţii negative, mai puţin de un punct procentual, pe titlurile SIF. Jumătatea şedinţei a adus piaţa pe o creştere susţinută până la final, în special pe sectorul Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF)", explică Iulian Panait, preşedintele KTD Invest. Cea mai mare creştere, cu 2,17%, a fost resimţită de acţiunile SIF 2 Moldova, care au închis la preţul de 2,8300 lei/titlu. Acţiunile SIF 1 Banat-Crişana s-au scumpit, ieri, cu 1,47%, ajungând la 2,7700 lei/titlu, cele ale SIF 5 Oltenia s-au apreciat faţă de ziua precedentă cu 1,27%, până la 3,1900 lei/titlu, acţiunile SIF 3 Transilvania au urcat cu 0,40%, până la 2,5400 lei/titlu, în vreme ce acţiunile SIF 4 Muntenia au încheiat la cursul zilei precedente, de 1,8200 lei/titlu. Din nou, trei dintre SIF-uri s-au impus în topul lichidităţii, cu rulaje individuale de peste 4,9 milioane de lei.
Bani noi în piaţă
Creşterile au continuat şi pe celelalte paliere, cele mai consistente fiind adjudecate de emitenţii din sectorul petrolier. Astfel, titlurile Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) au câştigat, ieri, 2,73%, încheind la 0,0940 lei/titlu, iar acţiunile SNP Petrom (SNP) au mai urcat cu 3,31%, până la 0,6250 lei/titlu. "În cazul SNP, rezultatele financiare bune nu au fost reflectate, la momentul respectiv, în preţ din cauza problemelor legate de distribuirea pachetului de 8% către angajaţi. În momentul de faţă, se poate spune că titlurile SNP şi-au dat drumul la creşteri", apreciază Panait. În sectorul bancar, acţiunile BRD s-au apreciat cu peste un punct procentual, în timp ce acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au scăzut cu 0,89%. De o corecţie pozitivă au avut parte şi doi dintre emitenţii sectorului farmaceutic: titlurile Antibiotice Iaşi (ATB) au urcat cu 2% (1,5300 lei/acţiune), după ce, luni, AVAS a anunţat că aşteaptă scrisorile de intenţie până la 1 noiembrie a.c., iar cele ale Biofarm Bucureşti (BIO) s-au apreciat cu 1,6%. "În mod normal, ar trebui să aibă loc o corecţie de câteva procente, după care să se reinstaleze creşterile. Trebuie să ţinem cont că aprecierile accelerate atrag scăderi la fel de accelerate, amplificând riscul", atrage atenţia preşedintele KTD Invest.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite