Phare finanteaza recalificarea fortei de munca din Romania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Integrarii Europene (MIE) a prezentat ieri, intr-o conferinta de presa, schema de finantari nerambursabile Phare in valoare de 7,47 milioane euro. La conferinta au participat

Ministerul Integrarii Europene (MIE) a prezentat ieri, intr-o conferinta de presa, schema de finantari nerambursabile Phare in valoare de 7,47 milioane euro. La conferinta au participat reprezentanti ai MIE, ai Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si ai Delegatiei Comisiei Europene (CE) in Romania.
Slujbele nu pot fi pastrate pana la pensie
Programul de acordare de granturi Phare, care se deruleaza in acest an sub deviza "Investeste in oameni!", se adreseaza celor care doresc sa investeasca in proiecte de dezvoltare a resurselor umane. Fondurile alocate in acest sens de Uniunea Europeana (5,6 milioane), in parteneriat cu Guvernul, au ca scop adaptarea capacitatii fortei de munca din Romania la schimbarile economice prevazute de procesul integrarii in UE. "Vom intra pe o piata dinamica a fortei de munca, unde ideea "am un loc de munca o viata intreaga" nu se mai potriveste", a precizat Leonard Orban, secretar de stat in MIE. "Romania trebuie sa fie bine pregatita pentru Raportul de tara din noiembrie anul acesta", a afirmat Orban, Raport care va hotari daca aplicarea Clauzei de salvgardare este necesara. Nu trebuie avute in vizor numai capitolele monitorizate de CE - justitia si coruptia, ci si domeniul resurselor umane. Pentru ca forta de munca din Romania trebuie sa faca fata standardelor pietei de munca europene, dezvoltarea resurselor umane este "un punct-cheie" in procesul de aderare, a precizat Giorgio Ficcarelli, seful Departamentului de coordonare a asistentei de preaderare al CE in Romania. Granturile sunt puse la dispozitie pentru proiecte fezabile, ce vizeaza instruirea somerilor pentru integrarea pe piata muncii, cat si pentru sporirea competentelor profesionale ale angajatilor, prin cursuri de specializare si perfectionare.
Grupurile "vulnerabile" au prioritate
Au prioritate in acest sens grupurile vulnerabile, cum ar fi femeile, tinerii care parasesc institutiile de protectie si romii. Prin programul Phare, domeniul dezvoltarii resurselor umane a beneficiat pana acum de 40,65 de milioane euro. Fondurile nerambursabile acordate prin acest program se ridica de la 15.000 de euro pana la 75.000 de euro. Pentru a putea beneficia de acesti bani, este esential ca proiectele sa respecte cerintele prevazute in Ghidul solicitantului, termenul final de depunere fiind sfarsitul lunii iunie 2005. Numai anul trecut au fost respinse 40 la suta din proiectele prezentate, pentru ca nu contineau toate documentele necesare, actele nu erau stampilate sau paginile erau nenumerotate. Cei interesati pot primi asistenta pentru intocmirea proiectelor la Unitatile de Implementare a Programului (UIP) din orasele Piatra Neamt, Braila, Calarasi, Craiova, Timisoara, Cluj-Napoca, Alba Iulia si Bucuresti. Cei interesati pot accesa, pentru informatii suplimen- tare, site-ul MIE dedicat Dezvoltarii resurselor umane: www.dru.mie.ro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite