Peugeot vrea să deschidă fabrică la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Francezii de la PSA sunt în negocieri avansate pentru deschiderea unei uzine în parcul industrial de la Jucu În ultimul timp, plouă electoral cu ştiri privind investiţiile marilor

Francezii de la PSA sunt în negocieri avansate pentru deschiderea unei uzine în parcul industrial de la Jucu

În ultimul timp, plouă electoral cu ştiri privind investiţiile marilor constructori auto în România. Se pare însă că "venirea PSA" este mai mult decât un zvon.

Odată cu schimbarea garniturii politice la şefia Consiliului Judeţean la Cluj, a răsuflat o ştire care ar putea major harta investiţiilor locale din România: francezii de la PSA (Peugeot - Citroen) sunt în discuţii pentru a deschide o uzină în parcul industrial de la Jucu.

Fostul preşedintele liberal al Consiliului Judeţean Cluj, Marius Nicoară, afirma, în urmă cu aproximativ o lună, că se poartă negocieri cu un important concern internaţional pentru realizarea unei fabrici de automobile în localitatea clujeană Jucu.

La vremea aceea, Nicoară a refuzat să precizeze numele companiei, dar acum, după ce preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj a devenit Alin Tişe (PD-L), Nicoară revine cu "precizări". El a declarat, în exclusivitate pentru "Adevărul", că misteriosul investitor este compania franceză PSA Peugeot Citroen, amintind că "negocierile demarate cu Peugeot trebuie continuate de către noua administraţie".

Vor fi angajate 7.000 de persoane

Chiar dacă nu dezvăluie numele investitorului, directorul parcului industrial Tetarom, Viorel Găvrea, vine cu o serie de date clare: "Este vorba despre o investiţie principală de 600 de milioane de euro, care va ajunge la un miliard de euro odată cu aducerea furnizorilor.

Va fi o fabrică de automobile unde vor fi angajate 7.000 de persoane. Locaţia cerută a fost la Jucu, lângă fabrica Nokia. S-a cerut un teren de 200 de hectare, pentru care am făcut toate demersurile. În principiu, problema terenului e rezolvată".

Directorlul Tetarom adaugă că negocierile sunt într-o fază avansată. "O mare parte din timp am negociat cu firma de consultanţă, Deloitte&Touche. Apoi a venit şi clientul lor. Au fost şi la Nokia să vorbească cu ei. Am avut un feed-back bun de la ei", a precizat directorul Tetarom, arătând că este "foarte optimist" în legătură cu această investiţie.

Cifrele potenţialei investiţii sunt confirmate şi de surse guvernamentale de la Bucureşti. Amintim că grupul francez a anunţat la sfârşitul lunii aprilie că, până în 2012, va construi în Franţa şi în Europa de Est câte o fabrică de motoare de capacitate mică, pe benzină. Singurele detalii au vizat fabrica din Franţa - va avea o capacitate de 600.000 de motoare pe an.

Sursele guvernamentale au precizat că, în acest moment, Peugeot a trecut pe primul loc în lista reală a potenţialilor constructori auto care ar putea veni în România.

Şi Mercedes a anunţat că este în discuţii pentru o nouă uzină în Est, dar se pare că, în acest moment, grupul german înclină să se îndrepte spre Polonia. Cât despre venirea Toyota sau Audi, alte nume vehiculate, aceste nu sunt considerate decât simple declaraţii electorale.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite