Petrom vrea majorarea capitalului social cu un miliard de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania petrolieră Petrom intenţionează să-şi majoreze capitalul social cu un miliard de euro, ceea ce va însemna că statul român va contribui cu aproape 410 milioane de euro, aferent participaţiei de aproape 41% pe care o deţine la Petrom prin Ministerul Economiei şi Fondul Proprietatea, au declarat surse guvernamentale.

Potrivit acestora, statul român este dispus să participe la o eventuală majorare a capitalului social al Petrom.

Directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe a declarat ieri că va propune viitorului Guvern să participe la majorarea capitalului social al companiei pentru a fi asigurate fondurile necesare investiţiilor. „Suma de un miliard de euro nu este suficientă pentru continuarea investiţiilor pe care ni le-am propus", a declarat ieri Mariana Gheorghe, CEO Petrom, după ce, luna trecută, OMV a anunţat că investiţiile în compania din România se situează în jurul acestei sume în 2010.
Declaraţia vine la o zi după ce Petrom a anunţat că renunţă la planul de extindere a capacităţii rafinăriei de la Petrobrazi, de la 4,5 milioane de tone pe an la 6 milioane şi, mai mult, reduce această capacitate la 4,2 milioane de tone, din cauza pieţei supradimensionate de rafinare din România.

Totodată, Petrom a făcut prima referire oficială la posibilitatea de a renunţa la rafinăria Arpechim, arătând că aceasta va fi operaţională în 2010 doar în funcţie de necesităţi, după care vor fi evaluate opţiunile de viitor. Mai mult, combinatul chimic Doljchim va fi închis anul viitor, iar circa 1.000 de angajaţi vor fi disponibilizaţi.

Mai mult gaz ieftin pentru populaţie

Închiderea combinatului afectează şi piaţa gazelor, unde Doljchim activează ca unul dintre cei mai mari consumatori din ţară. Pentru populaţie, aceasta ar putea fi o veste bună, pentru că înseamnă deblocarea unei cantităţi de 1,2 milioane de metri cubi pe zi de gaz din producţia internă, care în prezent este la jumătate de preţ faţă de cel de import.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite