Petrom şi Exxon confirmă: au descoperit în Marea Neagră gaze care ar acoperi până la de 6 ori consumul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce în urmă cu două săptămâni anunţau prezenţa unor zăcăminte de gaze naturale în Marea Neagră, gigantul american ExxonMobil şi compania românească Petrom confirmă: 42-84 miliarde de metri cubi de gaze naturale estimate, care echivalează cu trei-şase ori consumul anual al României.

Operaţiunile de foraj derulate de cele două companii în Marea Neagră au început la sfârşitul anului 2011 şi sunt pe cale să fie finalizate, se arată într-un comunicat transmis de OMV Petrom.

Zăcământul a fost descoperit în urma forării puţului Domino-1 de către ExxonMobil, prima operaţiune la mare adâncime în largul ţărmului românesc, cu o adâncile de peste 3.000 de metri. Domino-1 este amplasat în Blocul Neptun, la 170 de kilometri de ţărm, în ape cu o adâncime de aproximativ 930 de metri.

Forajul va fi executat de către vasul ultramodern de clasă mondială Deepwater Champion, care a sosit recent în apele româneşti special pentru acest proiect, după finalizarea programului de foraj derulat de Exxon în apele turceşti.

CITEŞTE ŞI:

Descoperire istorică în Marea Neagră: Petrom şi Exxon au găsit gaze în perimetrul Neptun

Grupul Petrom a avut vânzări record anul trecut: 5,3 miliarde de euro

Oficialii companiilor susţin însă că este prea devreme pentru a se preciza dacă aceste zăcăminte sunt sau nu comerciale.

“ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, afiliată ExxonMobil corporation, şi OMV Petrom SA, subsidiară a grupului OMV, confirmă o potenţială descoperire semnificativă în largul ţărmului României (...) Este prea devreme în procesul de evaluare şi explorare pentru a determina dacă blocul Neptun se va dovedi în final exploatabil comercial sau nu. Totuşi, dacă viitoarele lucrări vor confirma fezabilitatea tehnică şi comercială a producţiei de gaze naturale la mare adâncime în blocul Neptun, viitoarele investiţii în fazele de explorare şi dezvoltare ar putea ajunge la câteva miliarde de dolari, iar prima extragere ar putea avea loc cel mai devreme spre sfârşitul deceniului", se spune în comunicat.

ExxonMobil şi OMV Petrom intenţionează să continue lucrările în acest an, rezutatele achiziţiei de date seismice urmând să determine următoarele etape, notează companiile.

În urmă cu două săptămâni, o delegaţie a Exxon şi Petrom a fost primită la Cotroceni de preşedintele Traian Băsescu. Acesta le-a spus investitorilor că noile descoperiri sunt importante, în contextul în care acum România este nevoită să suplimenteze importurile de gaze din Rusia, din cauza gerului, la preţuri foarte mari.

Premieră absolută pentru sectorul petrolier românesc

Aceasta este o premieră absolută pentru sectorul petrolier românesc, întrucât, până acum, forajul pe platoul continental s-a făcut doar la adâncimi mici, de câteva zeci de metri, iar acum este vorba de o adâncime de apei de aproximativ 1.000 de metri.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite