Petrom reduce capacitatea Petrobrazi şi menţine Arpechim în funcţie de necesităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, anunţă investiţii de 750 de milioane de euro în perioada 2010-2014 pentru rafinăria Petrobrazi, unde capacitatea de rafinare va fi redusă până la 4,2 milioane de tone pe an.

Planul iniţial al Petrom prevedera majorarea capacităţii rafinăriei Petrobrazi până la 6 milioane de tone pe an, de la 4,5 milioane de tone în prezent.

„Decizia Petrom privind structura viitoare a activităţii de rafinare trebuie să ţină cont de nivelul actual foarte scăzut al marjelor de rafinare, precum şi de perspectivele negative pe termen mediu, determinate de excedentul de capacitate din România şi din întreaga Europă. Rolul principal al rafinăriilor Petrom este de a procesa ţiţeiul din producţia autohtonă“, se arată într-un comunicat al companiei.

Revizuirea planului iniţial de investiţii va duce la constituirea în trimestru al patrulea din 2009 a unui provizion de circa 60 de milioane de euro, reprezentând cheltuieli efectuate deja.

„Rafinăria Arpechim va fi operaţională numai în funcţie de necesităţi, corelat cu evoluţia marjelor şi a cererii pe piaţă, până în anul 2011. Opţiunile privind viitorul rafinăriei Arpechim după acel moment urmează să fie evaluate“, mai arată reprezentanţii companiei.

Totodată, Petrom anunţă că va ieşi de pe piaţa produselor chimice până la sfârşitul anului 2010.

“În efortul nostru de a spori valoarea activităţii integrate a Petrom, am decis să renunţăm la activităţile secundare pentru a asigura fluxul viitor de numerar şi pentru a utiliza resursele de care dispunem în cel mai profitabil mod. Ca parte a acestui proces, ne vom respecta angajamentul faţă de obiectivul nostru de a îmbunătăţi eficienţa energetică şi de a reduce costurile, evaluând, în acelaşi timp, posibilităţile de a face investiţii, care sa contribuie la creşterea şi dezvoltarea durabilă a companiei", a declarat Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite