Petrom face profit istoric din preţul carburanţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petrom şi-a dublat profitul în primele nouă luni ale anului, până la recordul de 695 de milioane de euro, datorită preţurilor mari ale carburanţilor, deşi volumul de vânzări din benzinării a fost mai mic.

Petrom, cea mai mare companie românească, a reuşit să obţină în primele nouă luni din acest an cel mai mare profit din istoria sa, în condiţiile în care consumul de carburanţi s-a înscris pe o pantă descendentă încă din 2009 şi nu reuşeşte în niciun fel să-şi stopeze declinul. Astfel, câştigul net al companiei a ajuns la 2,921 miliarde de lei (695 milioane de euro), iar rezultatul l-a depăşit chiar şi pe cel aşteptat pentru întregul an.

Spre profitul de un miliard de euro

Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pentru 2011, Petrom se aştepta să obţină un profit net de 2,3 miliarde de lei la finele anului. Însă, uitându-ne la cifrele aferente primelor nouă luni, este posibil ca, la 31 decembrie, compania să se apropie vertiginos sau chiar să ajungă la pragul de un miliard de euro. Ar fi pentru prima dată când o companie românească ar atinge această ştachetă din punctul de vedere al profitului net.

„În al treilea trimestru am continuat să beneficiem de mediul favorabil al preţului la ţiţei precum şi de efectele pozitive ale programelor de management strict al costurilor şi de îmbunătăţirea performanţei operaţionale", a declarat Mariana Gheorghe, CEO al Petrom, citată într-un raport al companiei.

În primele nouă luni ale acestui an, preţul petrolului Ural, la care se raportează Petrom, a crescut cu 45%. Cele mai mari cotaţii din acest an au fost înregistrate în luna mai, ca urmare a turbulenţelor sociale care au aprins Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. Atunci, petrolul costa pe bursa americană 114 dolari pe baril, iar pe cea londoneză, 127 de dolari. Cotaţiile au coborât ulterior, la mijlocul verii, odată cu scăderea pieţelor financiare. Ieri, cotaţiile erau la 95 de dolari la New York şi la 115 dolari la Londra, iar Petrom estimează că se vor situa peste 100 de dolari până la finele anului pe piaţa europeană.



Coşmarul şoferilor

Preţul mare al petrolului, care a dus la creşterea tarifelor plătite de şoferi la pompă, nu a putut fi contrabalansat de scăderea consumului de carburanţi, ca urmare a puterii din ce în ce mai mici de cumpărare. Pentru şoferi, anul acesta a fost un coşmar. Preţul benzinei a depăşit şase lei pe litru în primăvară şi s-a situat, de atunci, în jurul acestei valori. Potrivit raportului Petrom, în primele nouă luni, consumul de carburanţi a continuat să scadă cu 4%, după ce deja se prăbuşise cu 10% în 2009 şi cu 6% anul trecut.

Totodată, profitul obţinut de Petrom a însemnat aproape jumătate din întregul câştig al grupului austriac OMV, acţionarul său majoritar. Profitul EBIT (înainte de dobânzi şi taxe) al OMV a crescut cu 11% în primele nouă luni, la 1,93 miliarde de euro, iar Petrom a contribuit la valoarea acestui indicator cu 893 de milioane de euro.

2011, anul petrolului

Cotaţiile din acest an ale aurului negru au adus profituri uriaşe în conturile petroliştilor din întreaga lume, unele dintre ele doborând recordul din 2008, când ţiţeiul atingea maximul istoric de 147 de dolari.

Câştigul americanilor de la ExxonMobil, cea mai mare companie petrolieră din lume, a fost mai mare cu 41% în trimestrul trei faţă de anul trecut, iar Shell şi Chevron şi-au dublat câştigurile.

Sfârşitul anului cu siguranţă va fi marcat de noi recorduri istorice în acest sector. Aceasta deşi cheltuielile companiilor cu extracţia ţiţeiului sunt din ce în ce mai mari, în faţa unui declin mondial al rezervelor de hidrocarburi.

2,92 miliarde de lei este câştigul net al Petrom din primele nouă luni, cel mai mare din istoria companiei.

info
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite