UPDATE Petrom face o mutare-şoc: scumpeşte gazele de capul lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania petrolieră a decis unilateral să majoreze cu 8% preţul gazelor de producţie internă de la 1 octombrie, ceea ce va însemna o scumpire de peste 3% pentru populaţie sau una mult mai mare pentru consumatorii noncasnici.

Românii plătesc unul dintre cele mai mici preţuri la gaze din Europa, deoarece avem avantajul unei producţii interne, care acoperă 80% din consumul ţării. Astfel că importăm puţin de la ruşi, în comparaţie cu alte state, iar majorarea preţului pe pieţele internaţionale, ca urmare a creşterii cotaţiilor petroliere, ne afectează într-o mică măsură. Ruşii vând acum gazele cu 500 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce preţul resurselor româneşti este de 160 de dolari.

Însă Petrom, care extrage jumătate din gazul ţării, urmăreşte exclusiv optimizarea profitului şi încearcă de mai mulţi ani să crească preţul gazelor pe care le produce. În ultima vreme, discursul public al oficialilor Petrom, în care cer liberalizarea preţului, a devenit tot mai vehement.

Iată că reprezentanţii companiei au făcut şi ceva concret pentru a forţa liberalizarea preţului. Surse din domeniu au declarat, pentru „Adevărul", că Petrom şi-a notificat clienţii la începutul acestei săptămâni de faptul că va majora, de la 1 octombrie, cu 8% preţul gazelor din producţia internă curentă şi cu 16% pe cel al resurselor extrase din depozite. Contactaţi de „Adevărul", oficialii Petrom nu au dorit să argumenteze această decizie. 

Decizie de la Viena

Cei mai importanţi clienţi ai Petrom sunt GDF Suez şi E.ON, întrucât furnizează gaze către populaţie, însă nici cele două companii nu au dorit să ofere un punct de vedere public, invocând clauzele de confidenţialitate din contracte.

În schimb, Ioan Niculae, proprietarul InterAgro, cel mai mare consumator de gaze din România, ne-a declarat că a primit luni, 26 septembrie, o notificare de la Petrom prin care compania îl anunţă că noile preţuri vor fi cu peste 8% mai mari de la 1 octombrie. „Petrom a argumentat că aşa s-a stabilit la Viena. Nu ştim ce vom face în continuare, suntem total debusolaţi. Am vorbit cu cei de la E.ON şi GDF Suez şi ne vom întâlni zilele următoare să luăm o decizie. Vom negocia acest preţ, pentru că este foarte grav ceea ce se întâmplă", a spus Niculae.

Potrivit calculelor „Adevărul", o scumpire cu 8% a preţului gazelor de producţie internă ar însemna o majorare a facturii finale cu circa 3% pentru populaţie. „Dacă E.ON şi GDF Suez acceptă majorarea cerută de Petrom, Autoritatea de Reglementare este obligată să le recunoască aceste costuri în tarifele finale, care vor creşte inclusiv pentru populaţie", ne-au explicat specialişti din sector.

Aceasta deşi, în vară, Guvernul a decis, printr-o ordonanţă de urgenţă, ca preţul pentru populaţie să nu fie modificat până la 1 aprilie 2012. Pentru a fi posibil acest lucru, populaţia a primit mai mult gaz de producţie internă, adică 91% din consum, faţă de 70%, care este ponderea pentru consumatorii noncasnici. O scumpire pentru populaţie poate fi evitată doar dacă gazele se scumpesc cu un procent mult mai mare pentru consumatorii noncasnici.

„Singura modalitate de a se evita creşterea preţului final ar fi ca E.ON şi GDF să nu accepte preţul, să renunţe la contractul cu Petrom şi să-şi notifice clienţii noncasnici că nu le mai pot furniza gaze. Populaţia trebuie alimentată cu prioritate, fiind un serviciu public. Atunci va fi un dezastru pentru toate firmele şi pentru economia ţării", au mai spus specialiştii.

„Romgaz nu va mări preţul de livrare a gazelor din producţia proprie până la 31 martie 2012, întrucât societatea are încheiate contracte ferme. O nouă negociere a preţului va avea loc după expirarea contractelor", ne-au precizat, la rândul lor, oficialii Romgaz, companie care extrage cealaltă jumătate din gazele ţării.

Petrom repetă scandalul din 2006

Situaţia de acum este copia fidelă a ceea ce s-a întâmplat în toamna 2006. Atunci, Petrom a decis tot unilateral să majoreze preţul de producţie internă, iar gazele pentru populaţie s-au scumpit cu 8,5% din 11 noiembrie, deşi Autoritatea de Reglementare nu avea în plan nicio ajustare de tarife în acel an. Scandalul a dus la desecretizarea contractului de privatizare a Petrom.

Tot atunci, după ce opinia publică a acuzat Petrom că face profituri uriaşe pe seama consumatorilor, compania a acceptat să participe la un fond social din care a fost acoperită o parte din factura populaţiei sărace timp de un an.

UPDATE

Petrom a transmis astăzi un comunicat de presă în care explică motivele pentru care a luat această decizie, deşi ziarul "Adevărul" a cerut punctul de vedere al companiei înainte de publicarea acestui articol.

Potrivit comunicatului, compania discută cu clienţii pe tema unei majorări de 6% a preţului gazelor de producţie internă. Oficialii Petrom susţin că preţul pentru populaţie nu se va modifica, întrucât ordonanţa de urgenţă votată în vară de guvern stabileşte că tarifele vor rămâne aceleaşi până la 1 aprilie 2012, iar pentru consumatorii industriali impactul va fi sub 1%.

"Situaţia pieţei româneşti de gaze este în contradicţie cu prevederile UE, iar producătorii din România sunt discriminaţi faţă de producătorii  internaţionali. Practici ca şi "coşul de gaze" distorsionează piaţa şi facilitează preţuri ridicate pentru gazele de import. O piaţa liberalizată ar atrage investiţii în acest sector, ar stimula producţia de gaze în România, ar asigura contribuţii mai mari la bugetul de stat şi ar stimula eficienţa energetică", a declarat Hilmar Kroat-Reder, membru al Directoratului Petrom şi responsabil cu activitatea de gaze şi energie, citat în comunicat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite