Petrom cere bani statului român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea companiei petroliere va solicita viitorului guvern să participe la majorarea capitalului social, necesară pentru asigurarea investiţiilor. Pentru prima dată de la privatizare, Petrom anunţă reduceri ale activităţii pe segmentul de rafinare şi renunţă la produsele chimice.

La cinci ani de la cea mai mare privatizare din sectorul energetic românesc, argumentată prin faptul că austriecii de la OMV au banii pe care statul nu îi putea asigura pentru modernizarea şi transformarea Petrom într-una dintre cele mai mari companii din sectorul petrolier regional, managementul companiei solicită statului român să participe la o majorare a capitalului social pentru a asigura investiţiile necesare.

Statul român mai deţine la Petrom aproape 41%, prin Ministerul Economiei şi prin Fondul Proprietatea.

Mai puţin ţiţei rafinat

„Suma de un miliard de euro nu este suficientă pentru continuarea investiţiilor pe care ni le-am propus", a declarat ieri Mariana Gheorghe, CEO Petrom, după ce, luna trecută, OMV a anunţat că investiţiile în compania din România se situează în jurul acestei sume în 2010.

Declaraţia vine la o zi după ce Petrom a anunţat că renunţă la planul de extindere a capacităţii rafinăriei de la Petrobrazi, de la 4,5 milioane de tone pe an la 6 milioane şi, mai mult, reduce această capacitate la 4,2 milioane de tone, din cauza pieţei supradimensionate de rafinare din România.

Totodată, Petrom a făcut prima referire oficială la posibilitatea de a renunţa la rafinăria Arpechim, arătând că aceasta va fi operaţională în 2010 doar în funcţie de necesităţi, după care vor fi evaluate opţiunile de viitor. Mai mult, combinatul chimic Doljchim va fi închis anul viitor, iar circa 1.000 de angajaţi vor fi disponibilizaţi.

„În ultimul an şi jumătate am discutat cu mai mulţi potenţiali cumpărători vânzarea Doljchim, dar condiţiile din piaţă au omorât orice şansă de a vinde, aşa că am decis să închidem combinatul", a mai spus Gheorghe, citată de Mediafax.

Mai mult gaz ieftin pentru populaţie

Închiderea combinatului afectează şi piaţa gazelor, unde Doljchim activează ca unul dintre cei mai mari consumatori din ţară.

Pentru populaţie, aceasta ar putea fi o veste bună, pentru că înseamnă deblocarea unei cantităţi de 1,2 milioane de metri cubi pe zi de gaz din producţia internă, care în prezent este la jumătate de preţ faţă de cel de import. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite