Petrom bagă sume uriaşe într-un sol aproape gol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petrom şi-a programat pentru acest an cel mai mare buget de investiţii din istoria companiei. Cantitatea de hidrocarburi extrasă va scădea şi în acest an, deşi jumătate din bugetul Petrom merge către operaţiunile de explorare şi producţie.

Cea mai mare companie românească şi-a bugetat pentru acest an un volum-record de investiţii, de 6,9 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro), cel mai mare din istoria Petrom (cu 68% în plus faţă cel de anul trecut), pe care acţionarii urmează să îl aprobe în Adunarea Generală programată pentru 29 aprilie. Cea mai mare parte a investiţiilor, respectiv jumătate, va merge către activitatea de explorare şi producţie.

Totuşi, deşi Petrom pompează sume uri­aşe în aceste operaţiuni, producţia de hidrocar­buri continuă să scadă. Ast­fel, pentru acest an, compania esti­mează o producţie totală de 63 de milioane de barili echivalent petrol, după ce, anul trecut, a extras 66 de milioane, iar în 2008, 68 de milioane de barili echivalent petrol.

În ceea ce priveşte producţia de ţiţei, Petrom se aşteaptă la 4,1 milioane de tone în acest an, de la 4,3 milioane de tone în 2009 şi 4,5 milioane de tone în 2008. La capitolul gaze naturale, compania va produce 5,1 miliarde de metri cubi, în scădere de la 5,2 miliarde anul trecut şi de la 5,5 miliarde, cât a fost producţia în 2008.

Resursele de hidrocarburi din România sunt pe sfârşite, ceea ce implică un necesar de investiţii din ce în ce mai mare din partea Petrom. Potrivit Strategiei Energetice a României, rezervele de ţiţei sunt suficiente pentru următorii 11 ani, la nivelulurile actuale ale producţiei, iar cele de gaze naturale vor mai putea fi exploatate timp de încă 12 ani.

Preţul carburanţilor, în creştere

Pentru 2010, valorile indicatorilor financiari pe care le estimează compania includ o majorare a profitului net cu 30% faţă de anul trecut, până la 1,7 miliarde de lei. Această valoare a profitului net nu a mai fost atinsă de Petrom din 2007, an de glorie al industriei petroliere. În acelaşi timp, compania estimează o cifră de afaceri în creştere cu 15% în acest an, până la 14 miliarde de lei.

Însă prognoza de creştere a afacerilor, concomitent cu scăderea producţiei şi a cantităţii de carburanţi vândute (de la 4,8 milioane de tone în 2009, la 4,5 milioane de tone în acest an), arată faptul că Petrom mizează pe o creştere a preţurilor, idee întărită şi de analistul financiar Iulian Panait de la KTD Invest.

„Proiecţiile indicatorilor financiari ai Petrom s-au dovedit serioase şi profesionist făcute. Este posibil ca profitul să înregistreze o astfel de creştere, chiar dacă producţia este în scădere. Cel mai probabil, compania estimează un curs de schimb favorabil şi cotaţii ale ţiţeiului şi ale produselor petroliere la niveluri ridicate", ne-a declarat Panait. Potrivit acestuia, acum se văd şi efectele investiţiilor masive din ultimii ani, care se transpun în creşterea eficienţei.

De unde vin banii de investiţii?

Până anul trecut, cea mai mare parte din banii destinaţi investiţiilor a venit de la OMV, acţionarul majoritar, ca urmare a obligaţiilor asumate la momentul privatizării.

Însă, din 2009, Petrom a trecut la contractarea unor credite, inclusiv de la OMV, ajunse la finele anului trecut la un total de două miliarde de euro. Acest an este al doilea consecutiv când acţionarii nu vor primi dividende, dacă se va aproba în AGA această propunere a Directoratului Petrom, ceea ce însemnă că întregul profit net de anul trecut, de 1,3 miliarde de lei, va merge către investiţii. Totodată, compania mizează în acest an şi pe majorarea capitalului social.

Petrom vrea eoliene

Petrom ia în consideraţie debutul în acest an pe piaţa producţiei de energie regenerabilă, vizând în special energia eoliană. Totodată, compania construieşte, pe platforma rafinăriei de la Petrobrazi, o termocentrală de 860 de MW, gata în 2011.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite