Petrom acuză Guvernul de eşecul ofertei publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dincolo de contextul extern nefavorabil din timpul ofertei Petrom, Guvernul a oferit investitorilor un discount prea mic, spune Mariana Gheorghe, CEO al companiei. Deşi oficialii Petrom dau vina pe guvernanţi pentru eşecul ofertei de acţiuni, atât premierul Emil Boc, cât şi ministrul Economiei, Ion Ariton, s-au felicitat pentru faptul că au ţinut la preţ.

În urmă cu trei săptămâni, Guvernul a încercat să vândă un pachet de 9,84% din acţiunile sale la Petrom, printr-o ofertă care a eşuat lamentabil, întrucât investitorii nu au subscris minimum 80% din titluri. A doua privatizare a Petrom ar fi trebuit să devină cea mai mare ofertă de acţiuni din istoria Bursei de la Bucureşti. Cu câteva zile înainte de finalizarea ofertei, Guvernul a impus un preţ minim cu doar 3% mai mic decât cotaţia titlurilor deja listate. Atât premierul Emil Boc, cât şi ministrul Economiei, Ion Ariton, s-au felicitat pentru faptul că au ţinut la preţ.

„S-a întâmplat ceva ironic ca timp. Chiar în săptămâna dinainte de road-show-ul de prezentare, au fost două-trei veşti bune care puteau da curaj oricărui investitor", a declarat Mariana Gheorghe, CEO al Petrom, în prima sa declaraţie publică pe tema rezultatului ofertei.

Ea a enumerat, printre ştirile pozitive, decizia Greciei de a adopta un program de austeritate, creşterea ratingului României şi preţul bun al acţiunilor Petrom. „Însă a doua zi după începerea road-show-ului, au început îngrijorările privind situaţia Italiei şi a Spaniei, iar sentimentele pozitive pe care puteam capitaliza au devenit palide", a menţionat Gheorghe, într-o conferinţă de presă cu ocazia prezentării rezultatelor semestriale ale companiei.

Ce aşteptau investitorii

„Un al doilea element important care a influenţat rezultatul ofertei a fost faptul că, într-o astfel de piaţă internaţională, aşteptările investitorilor s-au schimbat. Dacă un discount de 2-3%, cu datele pozitive de care vorbeam, putea să fie de interes într-un mediu neutru, nu neapărat favorabil, într-unul tensionat nu mai era suficient", a punctat oficialul Petrom.

Întrebată despre modul în care turbulenţele din aceste zile de pe pieţele financiare ar putea afecta economia României, Mariana Gheorghe a arătat că totul depinde de modul în care va acţiona Guvernul. „Este clar că turbulenţele internaţionale vor avea impact asupra României. Este vorba de o criză a datoriilor suverane, iar importanţa pentru fiecare ţară depinde de calitatea răspunsului fiecărei autorităţi la aceste probleme", a susţinut şefa Petrom.

Consumul de carburanţi a continuat să scadă

Raportul pentru primul semestrul al anului, publicat ieri, arată o creştere a profitului net al Petrom cu 14% faţă de intervalul similar al anului trecut, până la 1,74 miliarde de lei. Rezultatul se datorează în principal preţului ridicat al petrolului şi creşterii producţiei de ţiţei şi gaze. Câştigul aferent întregului an 2010 a fost de 2,1 miliarde de lei, valoare-record, iar pentru acest an Petrom estimează un nou record al câştigului net, adică 2,3 miliarde de lei. Compania a realizat astfel în primul semestru mai mult de jumătate din profitul planificat pentru întregul an.

Preţul barilului a crescut cu 44% în acest an pentru sortimentul Brent şi cu 42% pentru ţiţeiul Ural, care a avut o valoare medie de 108 dolari. Pentru restul anului, Petrom mizează pe intervalul 90-110 dolari pe baril. Cotaţiile internaţionale ale benzinei şi ale motorinei au crescut cu 25%, dar, la pompă, Petrom a majorat tarifele cu 11%. Compania a fost nevoită să reducă marja de profit pe segmentul de retail, din cauza scăderii cu 5% a cererii de carburanţi.

Producător de electricitate din acest an

Petrom se pregăteşte să intre pe piaţa producţiei de electricitate la finele acestui an, când vor fi puse în funcţiune centrala de 860 de MW pe gaze de la Brazi (judeţul Prahova) şi parcul eolian de 45 de MW din Dorobanţu (judeţul Constanţa).

"Proiectul centralei de la Brazi a fost realizat luând în consideraţie preţurile internaţionale la gaze şi electricitate şi are o rată de profitabilitate de 10%", a mai spus Mariana Gheorghe, întrebată cât de afectată este compania de faptul că va trebui să utilizeze şi gaze de import pentru consumul centralei, la fel ca orice alt utilizator industrial din România.

"Este clar că turbulenţele de pe pieţele externe vor avea impact asupra României. Este important cum va răspunde Guvernul."
Mariana Gheorghe, CEO Petrom

Regretul lui Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit ieri cu Gerhard Roiss, noul CEO al OMV, şi cu Mariana Gheorghe. „Începe să ne pară rău că nu am vândut acţiunile Petrom cu 0,33 lei. Să aşteptăm vremuri mai bune. Noi am refuzat 33 când am vrut să vindem 10%", le-a spus Băsescu celor doi oficiali ai OMV şi Petrom.

Ieri, acţiunile Petrom erau cotate cu 0,31 lei pe titlu. Preţul minim stabilit de Guvern pentru oferta publică a fost 0,37 lei pe acţiune, deşi consorţiul care a intermediat oferta a propus ca nivelul să fie de 0,33 lei.

Băsescu şi reprezentanţii OMV au discutat şi despre posibilitatea unui parteneriat cu autorităţile române pentru o strategie de dezvoltare a Petrom pe zece ani, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite