Petrom a descoperit gaze noi în Oltenia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petrom a anunţat ieri că a început exploatarea de probă a sondei Totea din judeţul Gorj, de unde extrage 430.000 de metri cubi de gaze, adică 3% din actuala producţie zilnică a companiei şi 1,5% din întreaga producţie a ţării.

Exploatarea experimentală, în urma căreia se va stabili dacă zăcământul este important, va începe în decembrie. „Evaluarea ar putea confirma cea mai mare descoperire onshore de gaze de pe teritoriul României din ultimii şase ani", a declarat Johann Pleininger, oficial al Petrom. Aceasta în condiţiile în care, practic, în ultimii şase ani nu s-a descoperit mai nimic. Petrom a anunţat prima dată această potenţială descoperire în luna iulie, în timpul ofertei prin care statul a vrut să vândă pe bursă 9,81% din acţiunile Petrom, ofertă soldată cu un eşec lamentabil.

Însă, după anunţ, acţiunile au scăzut cu 1,5%. Brokerii au argumentat, la acea dată, că nimeni nu a crezut că această descoperire este cu adevărat importantă, tocmai pentru că a fost anunţată în timpul ofertei, şi au atras atenţia că astfel de practici sunt aspru pedepsite pe alte pieţe.

Brokerii au mai arătat şi că nicio autoritate din domeniu nu a certificat faptul că zăcământul este semnificativ. Contactat atunci de „Adevărul", preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Alexandru Pătruţi, a declarat că agenţia nu poate încă certifica dacă acest zăcământ este important. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite