Petrom a contestat licitaţia pentru perimetrele petrolifere din Marea Neagră: "Suntem dezamăgiţi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consorţiul format din Petrom, Romgaz şi gigantul internaţional ExxonMobil, cea mai mare companie petrolieră mondială, a contestat rezultatul licitaţiei organizate de ANRM în acest an, prin care a fost atribuit dreptul de explorare şi producţie în perimetrele petrolifere maritime câştigate de România la Haga, au declarat, pentru "Adevărul", reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Potrivit acestora, contestaţia a fost analizată şi respinsă.

Asocierea Petrom-Romgaz.Exxon a concurat pentru două dintre cele cinci perimetre câştigate la Haga cu consorţiul Lukoil Overseas şi Vanco International, care a fost declarat câştigător pentru acele suprafeţe. Tot pentru cele două perimetre s-a înscris în cursă şi un alt gigant mondial din domeniu, respectiv Repsol din Spania.

Petrom: Suntem dezamăgiţi

"Am fost dezamăgiţi de rezultatele licitaţiei, având în vedere faptul că grupul de ofertanţi reprezentat de OMV Petrom are un know-how cumulat de cel mai înalt nivel tehnic la nivel mondial în privinţa explorării offshore la mare adâncime, ExxonMobil este una din cele mai mari companii din lume in domeniul forajului offshore la mare adâncime, iar Petrom şi ExxonMobil au acumulat informaţie şi experienţa prin explorarea curenta în parteneriat a blocului Neptun din Marea Neagră", au declarat, pentru "Adevărul", oficialii Petrom.

"Nu suntem în măsură să comentăm modul în care comisia ANRM a acordat punctajul firmelor câştigatoare", au adăugat reprezentanţii companiei petroliere.

Cine sunt câştigătorii

ANRM a organizat, începând din toamna trecută, a zecea rundă de concesiuni a unor petrimetre petrolifere, inclusiv cele maritime câştigate de România la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga. Evaluarea ofertelor a fost realizată la data de 30 iunie.

Consorţiul Lukoil Overseas - Vanco International şi asocierea Melrose Resources - Petromar Resources au câştigat dreptul de a explora şi exploata câte două perimetre petrolifere în sectorul românesc al Mării Negre, aflate pe suprafaţa câştigată la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga în februarie 2009.t

De asemenea, Petro Ventures a câştigat un perimetru pe mare, dar care se află în apropierea ţărmului şi nu face parte din suprafaţa câştigată la Haga.

ExxonMobil, Repsol, Petrom, Rompetrol şi Romgaz - marii perdanţi

De remarcat este faptul că nu au fost declaraţi câştigători nici ExxonMobil, cea mai mare companie petrolieră din lume, nici Repsol, un gigant europen în domeniu, nici companiile locale care au participat la licitaţie, respectiv Petrom, Rompetrol şi Romgaz.

De asemenea, pe lista câştigătorilor figurează Chevron, care va concesiona trei perimetre terestre în Dobrogea, pentru care a concurat cu un altă mare companie, Total.

Totodată, ungurii de la MOL şi-au adjudecat trei perimetre în vestul ţării, în asociere cu Expert Petroleum.

De asemenea, în urma licitaţiei organizate de ANRM, au mai fost concesionate alte nouă perimetre în Depresiunea Panonică societăţilor Audax Resources, Avere Enegry, Clara Petroleum., Moesia Oil&Gas şi Universal Premium.

Cum au fost aleşi câştigătorii

Cel mai important criteriu în evaluarea ofertelor depuse a fost programul minim de investiţii în explorare propus de fiecare companie. Au contat, de asemenea, capacitatea tehnică şi financiară a ofertantului, impactul asupra mediului şi programul pentru refacerea acestuia, precum şi perfecţionarea personalului.

Companiile care vor extrage petrol de pe platforma continentală vor plăti redevenţe cuprinse între 7 şi 13,5% din producţie, mai mari decât cele stabilite în Legea petrolului, respectiv între 3,5 şi 13,5% din producţie. „În condiţii de platou continental maritim, doar exploatarea zăcămintelor cu producţii importante este rentabilă", au argumentat reprezentanţii ANRM. 

Investiţii de miliarde de euro

Durata acordurilor petroliere este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii cu 15 ani în situaţia descoperirii şi exploatării unor zăcăminte. Contractele pot înceta la sfârşitul fazei de explorare, după 3-10 ani, dacă rezultatele explorării sunt negative.  „Lucrările se execută pe contul şi riscul exclusiv al titularilor. Costul acestora este de ordinul zecilor până la 100 de milioane de euro pentru faza de explorare şi de ordinul sutelor de milioane pentru faza de dezvoltare", au mai spus oficialii ANRM.

ANRM a scos la concesionare prin aceată rundă 30 de perimetre, fiecare de circa 1.000 km pătraţi. Dintre acestea, 12 se află în partea de vest a ţării, în Câmpia Panonică, şapte perimetre se află în Dobrogea, iar 11 sunt în platoul continental din Marea Neagră. Cinci din cele 11 din Marea Neagră reprezintă întreaga suprafaţă câştigată de România în procesul de la Haga în februarie 2009.

Peste 20 de ani de producţie offshore

Explorarea platformei continentale româneşti a demarat în 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în 1980, iar producţia a început în 1987. În prezent, Petrom operează două perimetre maritime care asigură 18% din producţia de petrol şi gaze din România a companiei. De asemenea, compania canadiană Sterling Resources explorează două petrimetre, estimând prima producţie de gaze pentru anii 2011-2012.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite